ЕС ще закупи 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19

OFFNews 10 ноември 2020 в 18:29 2132 0

Европейската комисия ще одобри утре договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на компаниите BioNTech и Pfizer. Това съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен пред Ройтерс. 

Тя описа ваксината като "най-обещаващата", която е създадена досега.

"Утре ще одобрим договор за 300 милиона дози от ваксината, разработена от немската компания BioNTech и американската Pfizer", посочи в официално изявление Урсула фон дер Лайен.

"Безопасна и ефективна ваксина е най-добрият ни шанс да се борим с коронавируса и да се върнем към нормалния ни живот. През последните месеци Европейската комисия работи неуморно за осигуряване на дози от потенциални ваксини. Утре ще одобрим договор за до 300 милиона дози от ваксината, разработена от германското дружество BioNTech и компанията Pfizer. Това е най-обещаващата ваксина досега. След като тя стане налична, нашият план е да я разпространим бързо навсякъде в Европа.

Това ще бъде четвъртият договор с фармацевтично дружество за закупуване на ваксини. Ще има и още. Защото трябва да разполагаме с широк набор от ваксини, основани на различни технологии. Вече започнахме работа с държавите членки за подготовка на национални кампании за ваксиниране. Много сме близо до целта. Междувременно нека бъдем внимателни и да се пазим", се казва в изявлението на Урсула фон дер Лайен. 

В понеделник двете компании обявиха, че тяхната проектоваксина показва 90% ефективност във "Фаза 3" на процеса на мащабно изпитване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews