ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19

ЕК да се въздържа от използването на „финансови трикове“ или подвеждащи цифри, призоваха евродепутатите

OFFNews Последна промяна на 15 май 2020 в 20:01 1397 0

Снимка europarl.europa.eu

Европарламентът прие резолюция, която посочва, че ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19.

„Европейските граждани трябва да бъдат в центъра на стратегията за възстановяване”, подчертават евродепутатите и добавят, че ЕП ще заеме твърда позиция в защита на интересите на гражданите. Усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение, да бъдат насочени към преодоляване на социалното и икономическото неравенство, както и към посрещане на нуждите на най-силно засегнатите от кризата.

Резолюцията беше приета днес с 505 гласа „за“, 119 гласа „против“ и 69 гласа „въздържал се“.

Парламентът настоява новият европейски „Фонд за възстановяване и трансформация“ да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез „дългосрочни облигации за възстановяване“ и да бъде „изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал“.

Без финансови трикове

Евродепутатите призоваха Еврокомисията да не използва „финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри“, като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск.

Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващата многогодишна финансова рамка (МФР), т.е. дългосрочния бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупредиха евродепутатите.

Те допълнително настояха за увеличаване на МФР и подчертаха, че ЕП ще използва правото си на вето, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Парите за възстановяване „трябва да отидат в програмите от бюджета на ЕС“, за гарантирането на правото на контрол и участие на ЕП. Той трябва също така да участва в „оформянето, приемането и прилагането на фонда за възстановяване“.

ЕП предупреди Комисията да не се правят „опити да се разработи европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства“.

Планът трябва да бъде фокусиран върху Зеления пакт и цифровия дневен ред

„Мащабният пакет“, за който вече призоваха евродепутатите в априлската си резолюция, трябва да продължи достатъчно дълго, за да успее да се справи със „очакваните тежки и дълготрайни последици от настоящата криза“.

Той трябва да „трансформира нашите икономики“ чрез подкрепа за малките и средните предприятия, както и „увеличаване на възможностите за работа и уменията с цел смекчаване на въздействието на кризата върху работниците, служителите, потребителите и семействата“.

Евродепутатите призовават да се даде приоритет на Зеления пакт и програмите в областта на цифровите технологии и настояват за създаването на нова самостоятелна европейска здравна програма.

Реформа на собствените ресурси на ЕС

Евродепутатите отново повториха своя призив за въвеждането на набор от нови „собствени ресурси“ (източници на приходи на ЕС), така че да се избегне допълнително увеличаване на преките вноски на държавите членки, необходими за МФР и за фонда за възстановяване и трансформация.

Тъй като таванът за приходите на ЕС се представя в БНД, който се очаква да спадне значително поради кризата, те също призоваха за „незабавното и трайното увеличаване на тавана на собствените ресурси“.

Какво следва?

Европейската комисия се очаква скоро да представи преразгледано предложение за многогодишна финансова рамка и фонд за възстановяване, които ще вземат предвид здравната криза и нейните последствия.

Тъй като текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов хоризонт на бюджетно планиране за следващите седем години.

Европейската комисия представи първоначалните си планове за следващата МФР за 2021-2027 г. през май 2018 г.

Европейският парламент прие позицията си през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г.

Съветът на ЕС все още не е в състояние да постигне съгласие по обща позиция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !