ЕС призова Турция да се върне към Истанбулската конвенция

OFFNews 21 март 2021 в 13:40 1925 0

Първият дипломат на ЕС и председателката на Европейската комисия призоваха Турция да се върне към Истанбулската конвенция за правата на жените, предаде ДПА.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен отправи днес апел към всички страни, подписали конвенцията, да я ратифицират, предаде БТА.

"Жените заслужават силна законова рамка, която да ги защитава. Насилието срещу жени не бива да се толерира", заяви Фон дер Лайен.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел изрази съжаление за решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция, взето в събота, и я призова да промени решението си.

"Ние се надяваме, че Турция скоро отново ще се присъедини към ЕС в защитата на правата на жените, основен елемент на правата на човека, мира, сигурността и равенството през 21 век", каза Борел.

Истанбулската конвенция, създадена по инициатива на Съвета на Европа през 2011 г., цели да създаде законова рамка за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа конвенцията в Истанбул, когато беше още премиер. По-късно документът беше ратифициран в Турция. Според правозащитници обаче конвенцията не се спазва в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!