ЕС отхвърли искането на Русия да спре разширяването на съюза и НАТО

Според Жозеп Борел Москва се държи като победител като поставя условия

OFFNews 29 декември 2021 в 10:16 6000 5

"Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия. Само победителите правят това: те казват - ето това са моите условия", заяви ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел в интервю пред "Велт". 

Борел допълни, че за първи път Москва "представя изискванията си в писмен вид - нещо, което не се е случвало досега".

На 17 декември Кремъл обяви, че не просто иска гаранции за ненападение от САЩ и НАТО, а практически настоява за ново преразпределение на сферите за влияние и запазване на статуквото от разширяването на Алианса през 1997 г. 

Част от исканията, които са възприемани като неофициален ултиматум за ненападение над Украйна, пряко засягат България. Според исканията на територията на България не трябва да има никакви военни сили от членки на НАТО и да не се провеждат никакви големи учения на Алианса.

Сред исканията е да се изключи по-нататъшно разширяване на пакта и присъединяване към Алианса на Украйна. Друго искане е “да не се разполагат допълнителни войски и оръжия извън страните, в които са били през май 1997 г. (преди присъединяването на първите източноевропейските страни към Алианса), освен в изключителни случаи със съгласието на Русия и членовете на НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че по-нататъшното разширяване на НАТО на изток е въпрос на живот и смърт за Русия и допълни, че страната му е заплашена от по-нататъшна експанзия на политическата и военна инфраструктура на пакта. 

А президентът Владимир Путин неведнъж е подчертавал, че разширяването на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

5

Bace7

29.12 2021 в 18:55

Жозеп е персонаж, близък до скечовите фигури Рампуй и Могерини...Луи Дьо Финес чрез творчеството си е казал всичко за такива мишки. ЕС няма потенциала военно да се изправи срещу Беларус, да не говорим Турция, а срещу Русия абсурд. Най-много да оцапат памперсите, и да оквичат грантаджийските медии от рода на DW. Путин до момента каквото е казал го е направил, съдра дирниците на подкрепяните от НАТО и ЕС джихадисти, създаде хиперзвуково оръжие и подводни атомни дронове, нулира системите Иджис. Щом е казал, че за провокации ще изплющи хохлите, време е да разтварят бузи...ще ги клеца баба Меца.

11300

3

yoghurt

29.12 2021 в 14:20

Би следвало под тази новина да се активизират тролове. Проблемът е, че самият аз не мисля, че въпросът е еднозначен. Ясно, хората си пазят границите - Русия - но могат да очакват само презрение ако не зачитат истината, както се случи вчера със покръстването на руснаците, което се оказа не българско дело - първият патриарх на Киев е бил българин, проследимо - ами се оказа явление възникнало от въздуха. Е, нека си сърбат попарата, уважаемите политици, няма да ги защитя.

2006

2

Саня

29.12 2021 в 13:52

Съвременният Вавилон(ЕС),много скоро го очаква срутище и погром! За това, че ще спре завинаги да се меси и заробва подчинените й в момента държави!