ЕС наложи санкции на военни и полицаи, насилвали и изтезавали жени в Украйна и Русия

OFFNews 07 март 2023 в 23:14 5193 4

Иван Рябов

Снимка Профил на Рябов в социалните мрежи

Полицаят Иван Рябов е изтезавал активистки срещу войната в Украйна

Европейският съюз наложи санкции на девет души и три организации, които са отговорни за сексуално насилие и други нарушения на правата на жените.

Това е първият случай, в който ЕС налага санкции, насочени към извършителите на сексуално насилие, отбелязва Ройтерс.

Санкционирани са руските командири Николай Кузнецов и Рамил Ибатулин. Кузнецов "е участвал в незаконното нахлуване на Русия в Украйна и членовете на неговото подразделение систематично са участвали в актове на сексуално насилие и изнасилвания в Украйна през март - април 2022".

Ибатулин е ръководил подразделение, чиито членове "са извършили актове на сексуално и основано на пола насилие срещу украинското цивилно население".

Санкции са наложени на двама полицаи в Москва - Александър Федоринов и Иван Рябов, които са изтезавали активистки срещу войната в Украйна, както и на представители на правителството на талибаните в Афганистан, заместник-вътрешен министър на Мианма и двама полицаи от Южен Судан. В списъка е включен и иранският женски затвор "Гарчак".

С налагането на тези санкции изпращаме ясно послание на извършителите, че няма да им се размине за извършените от тях престъпления, заяви нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра.

"Тези ужасяващи, нечовешки действия имат последствия. Това също така е и послание към жертвите: ЕС ще ви подкрепи, където и да сте по света", допълни той.

Мерките включват замразяване на всички активи, които набелязаните лица и организации притежават в ЕС, и забрана на пътувания в блока. На компаниите в ЕС също така се забранява да предоставят услуги на лицата, на които са наложени санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

08.03 2023 в 21:20

Те да се благодарят, ако се разминат само със санкции. Но се надявам да нямат възможност за подобни благодарности.

12407

3

Bad Horse

08.03 2023 в 11:01

А очите му едни мили-мили, пропити с руска "душевност".

22548

2

dolivo

08.03 2023 в 09:48

Доказателствата се трупат , възмездие ще има

-7195

1

vovchik

08.03 2023 в 00:09

Заслужено.