ЕС наказва Кремъл още днес

OFFNews 22 февруари 2022 в 11:43 2399 1

Украйна призова днес Запада да приеме твърди санкции срещу Русия, която призна вчера независимостта на два сепаратистки проруски района в Източна Украйна, предаде Франс прес.

"Украинската дипломация работи интензивно в чуждите столици, за да може да бъдат наложени твърди санкции срещу Руската федерация", се казва в изявление на украинското министерство на външните работи.

По-рано днес върховният представител на Европейския съюз на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че санкциите срещу Русия ще бъдат наложени днес следобед заради по-нататъшната ескалация на кризата в Украйна.

Вчера той предупреди, че ЕС ще "отговори силно", ако Москва признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

"Руските войски влязоха в Донбас. Ние считаме Донбас за част от Украйна. Не бих казал, че това е цялостна инвазия, но руските войски са на украинска земя“, заяви Борел.

Той добави, че Съветът ще вземе решение за незабавни мерки срещу Русия, но подчерта, че "това не означава, че ще вземем всичките си решения още днес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови