ЕС изключи 7 руски банки от глобалната система SWIFT

Решението виза в сила до 10 дни, за се смекчат евентуалните отрицателни въздействия върху предприятията и финансовите пазари в Евросъюза

OFFNews 02 март 2022 в 17:28 2187 2

Европейският съюз реши да изключи 7 ключови руски банки от основната глобална система за междубанкови преводи SWIFT, както и да спре вноса на еврови банкноти в Русия. Мярката ще попречи на тези банки да извършват финансовите си операции в световен мащаб по бърз и ефективен начин, съобщиха от ЕС.

Засегнатите от решението банки са: "Откритие""Новикомбанк""Промсвязбанк", "Совкомбанк", "Внешноекономбанк", "Россиябанк" и ВТБ.

Банките, към които е насочена днешната мярка, бяха избрани, тъй като те вече са обект на санкции от страна на ЕС и други държави от Г-7, посочват от Евросъюза.

Според решението се забраняват "продажбата, доставката, трансферът или износът на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия". Мярката включва и правителството, и Централната банка на страната.

Изключение се прави само когато става въпрос за внос на евро от физически лица и техните семейства за лично ползване, както и от членове на дипломатически делегации.

Слага се край и на взаимодействието чрез инвестиции, участие или друг принос в съфинансирани проекти с Руския фонд за преки инвестиции.

Днешното решение е координирано с международните партньори на ЕС, като Съединените щати и Обединеното кралство. То влиза в сила в срок от 10 дни. Така ще се даде на SWIFT и други оператори кратък преходен период за прилагане на мярката, като по този начин се смекчат евентуалните отрицателни въздействия върху предприятията и финансовите пазари в ЕС. В зависимост от поведението на Русия могат да бъдат добавени и още руски банки в кратък срок.

В извънредно съобщение в края на февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението Русия да бъде изключена от банковата разплащателна система SWIFT e факт.

Преди това украинските информационни агенции съобщиха, че Русия ще бъде изключена от системата SWIFT и че подготовката за извеждането ѝ от международната банкова система е започнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

Не се притеснявай. В края на месеца спира покупката на газ и въглища. Парите ще си ги вземете след празните Стефанчо.

На 1 трлн. долара ще загуби Расийската икономика щом отворят борсите. Днес сбербанк почти фалира.

23293

1

Стефан

02.03 2022 в 18:03

Ми, щом искат да карат по един параход рубли в Москва за всеки кубически километър газ - да изключват, кво.
 
X

Да помогнем на украинските деца!