ЕС глоби Meta с рекордните 1,2 млрд. евро за пренос на поверителни данни към САЩ

OFFNews 22 май 2023 в 13:57 1041 0

Европейски парламент

Снимка Getty Images

Европейски парламент

Европейският съюз глоби технологичната корпорация "Мета" (Meta), компанията собственик на "Фейсбук" (Facebook), с рекордните 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) заради нарушения при поверителността на данни.

Освен това на компанията е даден краен срок, за да спре изпращането на данните към САЩ, тъй като според ирландската Комисия за защита на личните данни (която отговаря за дейността на Мета в Европа, тъй като нейното подразделение е базирано там бел. ред.) тя не е успяла да защити личната информация от американски служби за сигурност, съобщи Блумбърг.

Продължаващите трансфери на данни от социалната мрежа към САЩ не са адресирали "рисковете за основните права и свободи“ на хората, чиито данни са прехвърлени през Атлантика, гласи обявеното днес решение на ирландската Комисия за защита на данните.

Това не е първият път, в който ирландският регулатор глобява "Мета“. В допълнение към сега наложената глоба, органът е дал на компанията срок от 5 месеца, за да "преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ“ и шест месеца да спре "незаконното обработка, включително съхранение, в САЩ" на прехвърлени лични данни от страни членки на ЕС.

През 2020 г. върховният съд на ЕС анулира пакт между блока и САЩ, регулиращ трансатлантическите потоци от данни заради опасения, че данните на гражданите не са подсигурени, след като пристигнат на сървърите в САЩ. Съмненията относно американската защита на личните данни бързо доведоха до предварителна заповед от ирландските власти, според която социалната мрежа "Фейсбук“ не може да премества данни в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови