ЕС е пред сключване на сделка за ваксината на Novavax

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2021 в 14:01 1105 0

Европейският съюз може да подпише тази и следващата седмица сделка с американската компания Novavax за доставка на нейната ваксина срещу COVID-19, съобщава Ройтерс, цитирайки двама европейски служители, участващи в преговорите с компанията.

През декември ЕС приключи предварителните преговори с Novavax за доставка на 100 милиона дози и възможност за още 100 милиона.

"Разговорите с Novavax се ускориха и ние се стремим да подпишем договора през тази или следващата седмица", каза единият от представител на ЕС.

Вторият европейски служител, участващ в преговори, потвърди възможния график за постигането на сделка, но добави, че все още се водят дискусии с адвокатите на компанията, като отказа да уточни кои са нерешените въпроси.

През миналата седмица европейският лекарствен регулаторен орган заяви, че е започнал преглед в реално време на ваксината на Novavax, за да ускори потенциалното ѝ одобрение.

Ваксината на американската компания все още се тества, но предварителните данни показват, че ваксината е имала 89,3% ефективност за предотвратяване на COVID-19 по време на проучване, проведено в Обединеното кралство. Тя също така е била почти толкова ефективна за защита срещу по-силно заразния вариант, открит за първи път в Обединеното кралство.

Възможната сделка с Novavax ще бъде седмата, договорена от ЕС с производители за доставка на техни COVID ваксини. Съюзът вече има споразумения с компаниите AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, CureVac, Moderna и Sanofi-GSK за общо около 2,3 милиарда дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови