ЕП се опитва да защити евроизборите догодина от китайска и руска намеса

OFFNews 01 юни 2023 в 17:00 1246 1

парламент

Снимка Архив

Европейският парламент настоява да се забрани TikTok.

Европейският парламент призова за координирана стратегия за повишаване на устойчивостта на ЕС на чуждо влияние и информационни манипулации в защита на европейските избори през 2024 г.

Според евродепутатите чуждото влияние, дезинформация и атаки срещу демокрацията вероятно ще продължат да се засилват и усъвършенстват с наближаването на евровота през юни догодина. Такова предупреждение се отправя в доклад на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС, който беше одобрен в пленарната зала с 469 гласа „за“, 71 гласа „против“ и 75 гласа „въздържал се“.

В текста евродепутатите обръщат внимание на намесата в онлайн платформите, защитата на критичната инфраструктура и стратегическите сектори, вмешателството в изборните процеси, тайното финансиране на политически дейности от чуждестранни участници и устойчивостта на кибератаки. Докладът се фокусира по-специално върху руската и китайската намеса в ЕС в страните, кандидатстващи за членство в Евросъюза, включително в Западните Балкани, и в страни от т.нар. „Глобален Юг“.

Намеса в изборните процеси

ЕП осъжда опасното явление „дезинформация под наем“. То представлява доставяне на услуги за дезинформация на правителствени и неправителствени участници (включително чрез „тъмната мрежа“), за да се подкопае изборният процес.

Като противодействие на забранените финансови транзакции от държави извън ЕС към политическата система на ЕС, евродепутатите призовават комисията да улесни проследяването на даренията, а всички държави членки спешно да се заемат с въпроса за даренията от трети държави за национални политически партии.

Критична инфраструктура

Евродепутатите също така подчертават рисковете от икономическа зависимост, шпионаж и саботаж, когато чуждестранни компании придобиват влияние върху критичната инфраструктура на ЕС. Те припомнят, че китайските корабоплавателни дружества са придобили мажоритарни или значителни участия в над 20 европейски пристанища.

Евродепутатите препоръчват да се забрани TikTok на всички нива на национално управление, както и в институциите на ЕС. Те призовават Съвета и Комисията да забранят използването на оборудване и софтуер от производители от високорискови страни, особено Китай и Русия, като ByteDance, Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab или Nuctech.

Координирана стратегия на ЕС

ЕП иска координирана стратегия за включване на нови инициативи, наред с подобреното прилагане на съществуващите разпоредби. Евродепутатите призовават за подходящо финансиране за справяне с дезинформацията и за защита на демократичните процеси. Те настояват комисията да разработи ефективен пакет от мерки за защита на демокрацията, както и законодателство за противопоставяне на хибридните заплахи в ЕС, като се вземат предвид предложенията от Конференцията за бъдещето на Европа. Те искат и постоянен орган на Европейския парламент да следи и да се бори с външната намеса

„Чуждестранната намеса в демократичните процеси представлява нарастваща заплаха за сигурността на държавите членки на ЕС, и на ЕС, особено на фона на бързото технологично развитие и продължаващата война на Русия в Украйна. Трябва да действаме спешно и да изпълним препоръките си бързо. Трябва да се направят значителни и трайни инвестиции в нашата демократична устойчивост въз основа на опита на нашите партньори като Украйна и Тайван“, заяви докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!