ЕП: Сърбия не е изпълнила ангажиментите си за свободни и честни избори

OFFNews 08 февруари 2024 в 16:25 714 0

ЕП

Снимка GettyImages

Евродепутатите призовават за независимо разследване на нередностите по време на изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г., които според тях не са били проведени при справедливи условия, съобщават от Европейския парламент.

"Поради продължаващите и системни злоупотреби на управляващите с институции и медии, за да си осигурят несправедливо предимство, последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха под стандартите, очаквани от страна кандидатка за членство в ЕС, казват евродепутатите.

В резолюция, приета в четвъртък с 461 гласа "за", 53 "против" и 43 "въздържал се", ЕП посочва, че въпреки гладкото провеждане на вота в Сърбия на 17 декември 2023 г., той е бил белязан от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях се посочват непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Евродепутатите припомнят на сръбските органи, че правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяването й към ЕС. Те призовават за независимо разследване от страна на уважавани международни правни експерти и институции на нередностите при провеждането на парламентарните, областните и местните избори, със специално внимание към изборите за Градската скупщина на Белград.

Евродепутатите изразяват съжаление от липсата на институционална реакция спрямо сериозните твърдения за участие на управляващите в манипулиране и злоупотреба с изборите. Те подчертават, че това допринася за безнаказаността и гарантира продължаването на тези практики.

Парламентът също така осъжда липсата на наказателно преследване и санкциониране на изборни престъпления, включително сериозни твърдения за незаконно манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласуване, натиск и сплашване на граждани и кандидати, случаи на корупция, подправяне на подписи на гражданите, клиентелизъм и незаконна злоупотреба с данни на хората.

Евродепутатите изискват завръщане към уважителен и конструктивен дискурс, подчертавайки значението на взаимен респект в демократичния процес. Те визират организираните нападения на сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на вота, включително членове на Европейския парламент.

ЕП осъжда още и липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и широко разпространеното неетично и пристрастно медийно отразяване в полза на управляващите.

"През последното десетилетие от идването на власт на президента Вучич се наблюдава непрекъснато подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти", предупреждават евродепутатите.

Преговорите за присъединяване на Сърбия следва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на ОССЕ/БДИПЧ и Венецианската комисия, подчертава резолюцията.

Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава.

Очаква се окончателният доклад на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ODIHR) да бъде публикуван идните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!