ЕП с остра критика към Анкара, но приветства турският да стане официален в ЕС

Джамбазки: Това е заплаха за националната ни сигурност

OFFNews 15 април 2016 в 07:50 4699 5

Европейският парламент остро критикува проблемите с правата на човека и демокрацията в Турция. Необвързващата резолюция, приета от евродепутатите в Страсбург, призовава правителството в Анкара за бързи законодателни мерки, съобщи БНР. 

Европейският парламент изразява дълбоко безпокойство заради „отстъплението от зачитането на демокрацията и принципите на правовата държава в Турция". Според евродепутатите цялостният темп на реформите в Турция се е забавил значително и страната не отговаря на критериите за членство в ЕС в ключови области, като независимостта на съдебната система, свободата на събранията, свободата на изразяване на мнение и зачитането на правата на човека. Критиките идват в момент, когато съюзът очаква помощ от турските власти да спират нелегалния миграционен трафик към Гърция и да приемат обратно мигрантите. 

Докладчикът по темата от холандските социалисти Кати Пири уточни: „Обвързването на процеса за присъединяване със сътрудничеството по миграцията не е нито мъдро нито честно. Ускоряването на преговорите трябва да зависи от темпото на реформи, а не от политически пазарлъци". 

Европарламентът счита, че отлагането на доклада на Комисията за напредъка на Турция за 2015 г., за след изборите през ноември е било погрешно решение, тъй като се създало впечатлението, че ЕС желае да запази мълчание за някои нарушения на основните права в замяна на сътрудничеството на турското правителство относно бежанците. 

Резолюцията осъжда насилственото и незаконно завземане на няколко турски вестника, включително неотдавнашното завземане на Zaman, и призовава турското правителство да прекрати политическия и икономическия натиск върху независимите медии. Парламентът се застъпва и за турските журналисти, срещу които властите използват клеветата и законодателството за борба с тероризма. 

Парламентът приветства инициативата на президента на Република Кипър Никос Анастасиадис турският език да стане официален на ЕС. Гласуваният текст няма юридически последствия за отношенията между Брюксел и Анкара, а само консултативна функция. 

Джамбазки: Това е заплаха за националната ни сигурност

Европейският парламент сътвори чутовен скандал. Гласува и призова в доклада, засягащ Турция, за признаване на турския език, като официален език на ЕС, коментира евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. В съобщение до медиите от партията цитират конкретния гласуван текст, извадка от резолюцията: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър г-н Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес...“.

Това е положението. ЕП гласува препоръка турският език да стане официален в ЕС. Весели самоубийци, изразява възмущението си Джамбазки. Той е на мнение, че този акт е пряка заплаха за националната сигурност на Република България.

В дългосрочен план е заплаха и за останалите държави-членки, но това си е техен проблем. Щом са решили да се самоубиват - тяхна воля, посочва още той. Евродепутатът от ВМРО е убеден обаче, че когато този текст стигне до Съвета, България трябва да наложи вето. "Не може да има никакво оправдание и никакво обяснение за каквато и да е било позиция, различна от тази, която предлагам. Останалото ще е национално предателство. По учебник, завършва коментара на Джамбазки.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!