ЕП прие резолюция срещу руската военна агресия в Украйна

Елена Николова 01 март 2022 в 19:20 2458 1

Снимка GettyImages

Европейският парламент прие резолюция, която призовава за по-строги санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Документът беше подкрепен с 637 гласа "за" от присъстващите 676 депутати. Останалите 13 гласуваха "против", а 26 се въздържаха от вот.

Резолюцията категорично осъжда действията на Русия в Украйна, като настоява Москва незабавно да прекрати всички военни действия в Украйна и да зачита нейната териториалната цялост, суверенитет и независимост. Документът критикува и ролята на беларуския "диктатор" Александър Лукашенко в нападението.

В него се посочва, че по-строгите санкции срещу Русия ще са насочени към отслабване на нейната икономика, както и военно-промишлен комплекс. 

Европейският парламент също така призова лидерите на ЕС да бъдат по-строги към длъжностните лица, близки до Путин, да ограничат вноса на газ от Русия, да забранят изцяло участието на Русия и Беларус в системата за разплащания SWIFT, както и да затворят всички пристанища на ЕС за руски кораби или кораби, които се отправят към или от Русия.

Текстовете на резолюцията призовават страните от ЕС да предоставят оръжия за защита на Украйна при необходимост, както и да си сътрудничат в областта на разузнаването заради продължаващата руска агресия. 

Европейският парламент приветства и ангажимента на ЕС да активира своята Директива за временна закрила, за да осигури на всички украинци, бягащи от войната, незабавен достъп до закрила. Отговорността за приемането на бежанците, пристигащи на външните граници на ЕС, ще бъде поделена между държавите в Евросъюза.

Също така страните в ЕС и техните съюзници, които предлагат визи за пребиваване срещу инвестиции - т. нар. "Златни паспорти", следва да преразгледат всички бенефициенти с такъв статут и да отнемат този тип визи, дадени на руски граждани и техните семейства, свързани със санкционирани лица и компании, пише още в резолюцията. 

Евродепутатите категорично отхвърлят руската "реторика, намекваща за възможно прибягване до оръжия за масово унищожение", като същевременно напомнят на Русия за нейните международни задължения.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Путин да нахлуе в Украйна е довело до обединяване на държавите срещу Русия:

"Ако Путин се стремеше да раздели Европейския съюз, да отслаби НАТО и да разедини международната общност, той постигна точно обратното", изтъкна тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Русия ще покани Пакистан, Китай, ОАЕ, Саудитска Арабия, Азербайджан, Узбекистан, Индия, Етиопия и други страни в "Антифашистката конференция".

Руснаците наистина са в добра компания...

Къде са Северна Корея и Абхазия???

Дъното е стигнато от Лилипутин.