Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕП няма да признава Лукашенко за президент на Беларус след 5 ноември

OFFNews 17 септември 2020 в 18:09 3594 1

Снимка архив

Европейският парламент прие резолюция, според която Александър Лукашенко няма да бъде признаван за президент след изтичането на досегашния му мандат на 5 ноември, предава Ройтерс. Освен това в резолюцията се призовава за налагане на икономически санкции на страната.

Днес евродепутатите с голямо мнозинство подкрепиха продемократичните протести в Беларус като отхвърлиха официалните резултати от президентските избори от 9 август, според които Лукашенко печели с повече от 80%. “За” отхвърляне на резултатите гласуваха 574, “против” бяха 37, а въздържалите се - 82. Резолюцията беше приета по-малко от седмица след един от най-масовите протести в Минск - според различните източници демонстрантите са били между 100 и 150 хил. души, и задържането на лидери на Координационен съвет за предаване на властта.

"ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всякакво сътрудничество с режима на Лукашенко", каза литовският евродепутат Петрас Аустревичус, който оглавява парламентарните усилия за натиск срещу най-висшите длъжностни лица в Беларус, предава БТА. Припомняме, че Литва улесни издаването на визи за беларуси, които имат възможност да получат шестмесечна виза, благодарение на която могат да се движат свободно в шенгенското пространство. Мярката беше предприета след репресиите срещу демонстрантите в Беларус.

На фона на гласуването в ЕП, беларуската опозиционерка Светлана Тихановска обяви, че подготвя “списък с имена на членове на силите на реда на беларуския режим, отговорни за насилието” и произволните арести. Целта и е той да се използва при бъдещо търсене на съдебна отговорност, предава Франс прес.

В изявлението си Тихановска казва: "Призовавам силите за сигурност да спрат насилието и да се присъединят към беларуския народ. Ако не го направите, няма да избегнете съдебен процес или справедливо наказание."

Припомняме, че Тихановска участваше в президентските избори и според нея и протестиращите, тя е реалният победител.

Междувременно руското разузнаване заяви, че САЩ играе ключова роля в беларуските протести, както и че Тихановска е “под плътната опека” на Вашингтон. Това беше обявено от ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Непосредствено след това и Лукашенко обвини САЩ и съюзниците ми в подстрекаване на масовите протести, които продължават вече повече от месец. Според него Вашингтон цели да дестабилизира страната, а европейските му съюзници също участват в този план, който е бил подготвян от години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews