ЕНП поиска всички пътници от Китай да попълват анкета за коронавирус

Обсъжда се обща европейска политика за борба за борба с болестта

Георги А. Ангелов, Страсбург 12 февруари 2020 в 16:31 1768 0

Снимка Европейски парламент

Манферд Вебер (Германия), Антония Таяни (Италия) и Естер Де Ланге (Нидерландия)

Всички пътници от Китай да попълват анкета за коронавируса и обща европейска политика за борба за ограничаване на заболяването. Това поискаха водещи депутати от Европейската народна партия.

Председателят на ЕНП в Европарламента Манферд Вебер (Германия), Антонио Таяни (Италия) и Естер Де Ланге (Нидерландия) дадоха изявление в Страсбург, в което заявиха: "Ако не работим всички заедно, това може да има тежки последици за общественото здраве и политиката".

Лидерите на ЕНП поискаха предложението за анкетата им да бъде одобрено на срещата на здравните министри от ЕС, която ще се състои в четвъртък. "Не искам повече да чувам от министрите на различните държави, че това е национална отговорност", заяви Вебер в Европарламента. Според него на хората не им пука от дебатите, дали това е компетентност на ЕС, или не. "Те искат решение", каза Вебер.

Тримата от ЕНП призоваха за общ подход при справяне с пътниците, влизащи на континента, които са посетили Китай преди това. Вебер обърна внимание, че Италия забрани влизането, докато Германия - не. "Все пак не е голяма трудност да отидеш от летището в Мюнхен до Милано", каза Вебер.

Африка трябва да бъде "специален фокус" на тези усилия, добави той. Депутатите казаха още, че се отнасят скептично към данните, които към този момент показват нулеви случаи на този континент.

Депутатите представиха писмото си до еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидес, което съдържа проект на формуляр за пристигащи пътници. В него има въпроси за пътуването през последните 30 дни до Китай, за контакти с хора от най-засегнатата провинция Хубей, възможни симптоми и къде пътникът отсяда в Европа.

Вебер така призова министрите на здравеопазването в ЕС да засилят работата по системата за ранно предупреждение и за проверка на възможностите за "проверка и лечение за целия ЕС". "Трябва да проявим солидарност с тези страни, които не са добре оборудвани и подготвени", каза още той.

По-късно днес евродепутатите ще имат дебат за възможните мерки, които ЕС трябва да предприеме, за да ограничи болестта в Европа. Загиналите от заболяването в провинция Хубей са над 1000, като се смята, че китайските власти занижават данните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови