Елена Йончева към Кьовеши: Кога започвате? Във вас ни е надеждата

OFFNews 27 януари 2021 в 11:57 7200 0

В България, където върховенството на закона е под постоянна заплаха, гражданите очакват работата на европейската прокуратура с нетърпение, тя е символ на надежда. В тази връзка кога ще започнете същинската дейност? Това попита Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи във вторник.

Тя поиска да знае още как е организирана работата на прокуратурата, която ще се занимава с много случаи, така че да гарантира, че европейският бюджет е защитен. Елена Йончева попита и за наскоро подписаното споразумение за сътрудничество с Европол – дали двете институции ще работят по конкретни случаи заедно или ще обменят информация. 

Бих искала още утре да започнем работа, отговори Лаура Кьовеши.

Направихме всичко, което зависи от нас, готови сме, но все още не са определени всички европейски делегирани прокурори. Някои държави не са започнали процедурата, други са в ход и ще приключат през февруари, каза още тя.

Лаура Кьовеши съобщи, че европейската прокуратура ще подпише споразумения и с ОЛАФ, и с Евроюст, за да може да се установи тясно сътрудничество и с тях, освен с Европол, както в обмяната на информация, така и в анализирането на данни и провеждането на обучения. Тя очаква европейската прокуратура да работи по около 2000 случая годишно.

Моята работа е да гарантирам, че европейските прокурори ще са наистина независими от националните власти, обеща още Лаура Кьовеши.

По време на дискусията комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс коментира, че „трябва да сме сигурни, че организираната престъпност няма да се възползва от средствата от европейския бюджет и фонда за въстановяване“.

"За нас е важно европейската прокуратура да започне по-скоро работа, каза той.

Според Дидие Рейндерс възможността финансирането да бъде използвано по-бързо и по-гъвкаво от държавите членки увеличава риска, поради което европейската прокуратура ще играе важна роля. Тя трябва да гарантира, че всяко евро ще бъде похарчено за справяне с кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови