ЕК заплашва да спре еврофондовете за Унгария

OFFNews 27 април 2022 в 14:11 1551 0

Снимка ec.europa.eu/

ЕК е изпратила уведомително писмо до Унгария с предупреждение, че ще спре плащанията от еврофондовете заради нередности с обществените поръчки, от които е ощетен бюджетът на ЕС, пише БНР.

Става дума за проблеми с контрола, одита, прозрачността и отчетността в сферата на обществените поръчки. Комисията смята, че властите в Унгария пречат и ограничават разследванията на измамите, което води до сериозна финансова корупция и нарушение на европейското законодателство. Проблем е и липса на ефективна рамка за борба с корупцията в Унгария, както и на независимо разследване на финансовите измами.

За първи път ЕК изпраща уведомително писмо в рамките на новия механизъм, обвързващ получаването на средства от еврофондовете с върховенството на закона в страните-членки. Това е и първата от формалните стъпки от процедурата, която би могла да доведе до евентуално спиране на еврофондовете.

Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото. Властите трябва да дадат обяснение и да предложат начин, по който нарушенията да бъдат прекратени.

Ако това не се случи, процедурата ще продължи, като последната стъпка е спиране на плащанията по европейските фондове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови