ЕК: Спирането на ваксинациите с Астра Зенека не е фатално

В Румъния и Гърция продължават имунизациите с оксфордската ваксина, няма регистрирани сериозни нежелани реакции

OFFNews 16 март 2021 в 13:49 1837 0

„Спирането на ваксинацията с „Астра Зенека“ в някои страни-членки няма да се окаже фатално за процеса на имунизиране в Европейския съюз, нито за целите, които Комисията си е поставила“, каза по БНР говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер.

„Държа да подчертая, че когато сключвахме договори с тези, които разработваха ваксините, се старахме да изградим разнообразен портфейл и да инвестираме в повече ваксини. В момента в него има 6 или общо 2,6 млрд. дози. За нас това беше много важно, тъй като не бяхме сигурни, че фирмите ще могат да развият и да произведат ваксините."

По думите му изборът на такъв разнообразен портфейл се е оказал много важен и полезен.

"Сега наистина имаме проблеми с производството на „Астра Зенека“, но в нашия портфейл са предвидени ваксини от „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“, „Джонсън и Джонсън“ и може би към тях ще прибавим и „Кюрвак“, ако има положително становище на Европейската агенция по лекарствата“, подчерта Де Керсмакер.

Късно снощи здравните власти в Гърция и Румъния съобщиха, че продължават имунизациите с препарата на "Астра Зенека".

Стотици хиляди румънци са се записали вчера през електронната платформа за ваксинация срещу COVID-19 след началото на третия етап от имунизацията, насочен към цялото население, съобщи в. "Адевърул". Само до обяд в списъците на чакащи за имунизация са успели да се регистрират над 100 000 души. 

Гръцкият министър на здравеопазването Кикилиас обяви, че досега тази ваксина е поставена на 172 000 хиляди гърци и не е съобщавано за възникнали проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!