ЕК ще представи план за освобождаване от руската енергийна зависимост

Ангел Марковски 08 март 2022 в 10:06 1964 2

Снимка EC - Audiovisual Service

ЕС търси нови източници на газ, основно внос на втечнен природен газ

Европейската комисия (ЕК) ще представи днес предложения, които трябва да дадат възможност на страните членки бързо да се освободят от енергийната им зависимост от Русия, предаде ДПА.

Войната в Украйна и наложените впоследствие санкции на Русия придадоха неотложен характер на тези усилия не само защото руският газ достига до ЕС през територията на Украйна, но и поради опасенията, че Москва може да спре доставките, което означава, че трябва да бъдат намерени алтернативи.

ЕС внася по-голямата част от газа, който потребява. През 2019 г. руският газ е бил 41 на сто от вноса.

Все повече гласове настояват за пълно ембарго върху вноса на руски газ, което да послужи като инструмент за въздействие върху Кремъл и да го накара да спре инвазията в Украйна. 

България вероятно ще поиска изключение от евентуални нови санкции на ЕС за внос на руски газ и руски петрол, тъй като страната е прекалено зависима от тези суровини, каза вчера министър-председателя Кирил Петков пред агенция Ройтерс. Днес преди обед той има насрочен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ЕК иска газовите хранилища на ЕС да са запълнени средно с поне 80 на сто от капацитета си до октомври, началото на отоплителния сезон, се посочва в проектопредложение, с което ДПА се е запознал. Говорител на комисията заяви, че в момента те са запълнени средно с по-малко от 30 на сто от капацитета си.

Блокът търси нови източници на газ, основно втечнен природен газ, като в ход са преговори с най-големите му купувачи, включително Япония, Южна Корея, Китай и Индия, за да отклонят излишъка от доставките по море към Европа, сочи проектопредложението.

Планът включва и пакт за възобновяема енергия, за да се намали употребата на газ и да се увеличи използването на слънчева, вятърна и хидроенергия.

Дори ако Русия не спре доставките на гaз, цените му ще останата високи тази година и ЕК призова страните членки да защитят потребителите и компаниите с мерки като ограничено регулиране на цените и целева финансова помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

08.03 2022 в 11:32

СЛЕД РЕЧТА НА ПУТИН ПРЕЗ 2007,НА АМЕРИКА И ПИСНА ДА ПОВТАРЯ ЕДНО И СЪЩО НА ЕС-ПОМИСЛЕТЕ ЗА АЛТЕРНАТИВНИ ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ И УВЕЛИЧЕТЕ ПОДОБАВАЩО БЮДЖЕТИТЕ ЗА ОТБРАНА...
ИЛИ НЕ ГИ ЧУХА ИЛИ АЛЧНОСТТА НА ЕВРОПОЛИТИЦИТЕ НАДДЕЛЯ...
СЕГА ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ПИЕ ГОРЧИЛКАТА,А АКО ВОЙНАТА СЕ РАЗРАСТНЕ,НАТО ЩЕ НИ ПОДАРИ НА СССР,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ НИ ПОДАДОХА РЪКА,КОЯТО И ДО ДНЕС ХАПЕМ...
ПОСЛЕ ВСИЧКИ РУСОФИЛИ ЩЕ СА ЩАСТЛИВИ,ЗАЩОТО РУСКАТА СГАН ЩЕ СЕ ИЗСИПЕ НА ЧЕРНОМОРИЕТО,А ОТ СТ.ЗАГОРА НА ИЗТОК -БЪЛГАРСКИЯТ ЩЕ Е ЗАБРАНЕН СЪС ЗАКОН...

-1580

1

Bace7

08.03 2022 в 11:08

И на селските кучета им е ясно, че на ЕС й го налузи ФАЩ, в колаборация с ЮК. Целта е да си пласират неекологичния фракингов газ на 5-рна цена на будалите. Вместо да им дойде дори и малко акъл, бездарни чиновници ни облъчват години с джендър пропаганда, зелени сделки и здравни истерии. И всички тия паразити се оправдават с "диктатора" от изток, който не допускал гей пропаганда сред непълнолетните. Омерзително!