ЕК ще представи докладите за върховенството на закона

OFFNews 30 септември 2020 в 07:09 2304 0

Европейската комисия ще представи докладите за върховенството на закона във всички страни-членки по новия хоризонтален механизъм. С особено внимание се очаква този за България, която отново попадна във фокуса на европейския дневен ред с антикорупционните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за другата седмица, но вчера говорителката на Комисията Дана Спинант обяви, че това ще стане днес след колегиума на комисарите.

На 10 септември еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова представи пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент състоянието на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния. Тогава тя отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта и подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия механизъм, който включва и свободата на медиите.

Евродепутатката Софи инт Велд от "Обнови Европа", която е и председател на мониторинговата група, провела закрито заседание в края на август за ситуацията в България, определи обстановката като много сложна, тъй като двата механизма се застъпват и не е я ясно точно какъв ще бъде новият. Тя допълни, че все още има несвършена работа и Венецианската комисия не е била включена в отчетността на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови