ЕК създава експертна група за борба с фалшивите новини

OFFNews 13 ноември 2017 в 15:28 1987 0

Европейската комисия създава експертна група, която ще предложи мерки за борба с фалшивите новини и ще помогне за изготвяне на стратегия против дезинформацията. 

В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел коментира, че в основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация и призова за широка дискусия по проблема.

Граждани, медии и изследователи ще могат да споделят мнението си по проблема до средата на февруари. 

ЕК иска да установи как гражданите възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии. Комисията ще оцени мерките, предприети от платформи, медии и граждански организации, за да се попречи на разпространението на фалшиви новини онлайн.

Ще бъдат очертани възможните бъдещи действия за укрепване на достъпа на гражданите до надеждна и проверена информация, и за предотвратяване на разпространяването на дезинформация в интернет, обявиха от пресслужбата на ЕК, цитирани от БТА.

Крайният срок за кандидатстване за експертната група е средата на декември. Очаква се групата да заработи през януари догодина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!