Гугъл ще защитава журналисти и политици от фалшиви новини в интернет

OFFNews 02 ноември 2017 в 10:53 2426 1

Гугъл е предприел мерки за защита на журналисти, бизнесмени и политици от фалшиви новини в интернет. Компанията ще огласи и доклад догодина за това кой е помествал политическа реклама на нейните платформи. 

Това обяви в Конгреса Кент Уокър, старши вицепрезидент и юрисконсулт на корпорацията по време на изслушване пред комисията по разузнаване, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Изслушванията в Конгреса са по повод евентуалните опити на руски структури да разпространяват в мрежата чрез тролове политическа информация във Фейсбук, Туитър и др., включително и по време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ.

Кремъл вече обяви, че Русия няма нищо общо с публикуването на политическа реклама в социалните мрежи и не знае кой стои зад това.  

В изявлението си пред Конгреса Уокър посочи, че Гугъл продължава да усъвършенства своя инструментариум, за да предотврати опитите за "манипулиране" на нейните системи. В новинарската услуга на компанията е въведена проверка на факти, а търсачката вади предимно проверени източници.

Гугъл е анализирала своите продукти с оглед евентуалното им използване от лица, свързани с чуждестранни правителства.

"Открихме подозрителна дейност, макар и с ограничен характер", каза Уокър и обеща компанията "да продължи да работи с властите и да направи процеса на поместване на политическа реклама по-безопасен, по-прозрачен и по-разбираем за потребителите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови