ЕК с три наказателни процедури срещу България заради бежанците

OFFNews 23 септември 2015 в 17:45 6289 9

Европейската комисия започна наказателни процедури срещу държави членки на ЕС, които не са приложили законодателството на Съюза, свързано с имигрантите.

Открити са общо 40 процедури, като срещу България за открити три – две „официални уведомителни писма“ и едно „мотивирано становище“. И трите процедури са свързани с липсата на данни за това дали страната ни прилага съответно законодателство на ЕС.

Според ЕК България не е съобщила какви национални мерки е предприела за прилагането на директива от 2011 г., с която се определят минималните стандарти за предоставяне на закрила на граждани от държави извън ЕС.

В директивата се забранява тези хора да бъдат отблъсквани от границите, тя включва още правила за издаване на документи за престой и пътуване, за достъп до трудовия пазар, социални помощи, здравеопазване и др.

Крайният срок за прилагането на директивата е изтекъл през декември 2013 г. ЕК обаче не е уведомена дали България е въвела това законодателство, въпреки че вече сме получили предупредително писмо по въпроса.

България не е приложила и директивата за процедурите за предоставяне на убежище, което е трябвало да се случи до 20 юли тази година.

Третата наказателна процедура е по повод това, че страната ни не е оповестила какви мерки е предприела по директива от 2013 г. за условията за прием на кандидати за стандарт. В директивата са включени условията за достъпа до подслон, храна и здравни грижи, като в същото време се забранява задържането на уязвими хора, особено на малолетни такива.

След започването на наказателните процедури страните членки на ЕС имат два месеца за отговор. Ако това не се случи или се даде незадоволителен отговор, ЕК ще продължи със следващи стъпки по наказателните процедури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!