EK предложи частично замразяване на визовото споразумение с Беларус

OFFNews 29 септември 2021 в 13:34 668 0

Европейската комисия предложи днес визовото споразумение с Беларус да бъде частично замразено.

Мярката се налага, след като Минск предизвика миграционен натиск по външните граници на ЕС.

EK отбеляза, че е готова занапред да предприема подобни действия за страни, които злоупотребяват с мигрантите. При подобни случаи, това може да се отрази върху визовата политика, двустранната търговия и осигуряването на различна подкрепа през бюджета на ЕС за държавите-нарушителки.

Днешното предложение няма да засегне обикновените граждани, а само държавните представители на Беларус, които изпълняват служебните си задължения, уточниха от Комисията. 

По предложението на ЕК ще се произнесе Съветът на ЕС. В случай, че то бъде одобрено, Минск ще бъде предупреден 48 ч. преди мярката да влезе в сила.

Споразумението за визите с Беларус беше прието преди повече от година. То предвижда по-лесно и евтинино получаване на визи за беларуските граждани, пътуващи до Шенгенското пространство, и за гражданите на ЕС, които пътуват до Беларус.

Също така, то беше придружено и от споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. В споразумението за обратно приемане са определени задълженията и процедурите за държавите-членки на ЕС, и за Беларус за обратно приемане на мигрантите. 

Въпреки това, от приемането на спогодбата, Минск не изпълнява условията й, като спря да приема обратно незаконно пребиваващите, проникнали през нейната граница в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови