ЕК предложи бюджет от 1,1 трилиона евро и антикризисен пакет от 750 млрд. евро

България може да получи около 15 млрд евро от фонда за възстановяване, а ще трябва да внесе само 3.3 млрд

OFFNews 27 май 2020 в 18:12 2836 0

Реч на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в която представи бюджета пред Европейския парламент

Европейската комисия предложи в сряда пакет на стойност от общо 1,85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, включващ и Фонд за възстановяване на икономиките на съюза, които са засегнати тежко от коронавирусната пандемия, съобщи БНР.

"Днес Комисията предлага нов инструмент за възстановяване, наречен "ЕС от следващо поколение", в рамките на обновения дългосрочен бюджет на съюза. Като цяло този европейски план за възстановяване ще вложи 1,85 трилиона евро, за да подпомогне стартирането на нашата икономика и да гарантира, че Европа отскача напред", се казва в документ на ЕК, който е озаглавен "Мигът на Европа: Възстановяване и подготовка за следващото поколение".

ЕК предложи общият бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г. да възлиза на 1,1 трлн. евро. Предложението е почти същото по размер на това, което европейските лидери обсъждаха през февруари (за бюджет в размер на 1,095 трлн. евро).

Европейската комисия предложи да бъде сформиран Фонд за възстановяване на икономиката на ЕС от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро. Средствата ще бъдат заемани от пазара и след това ще бъдат отпусканите на държавите-членки.

От целия размер на фонда 500 милиарда евро ще бъде отпуснати под формата на безвъзмездни средства, докато 250 милиарда евро ще бъдат заделени за предоставяне на заеми.

Предложението на ЕК се различава от това на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за фонд с безвъзмездни средства на стойност 500 милиарда евро, които да бъдат предоставени за подпомагане на силно засегната от коронавирусната пандемия икономика на Европейския съюз.

Това изглежда като компромисно предложение в опит да се успокои както френско-германския лагер, така и Австрия и още няколко страни членки (Швеция, Дания и Нидерландия), които са против идеята за предоставяне на безвъзмездни средства, настоявайки помощта да става под формата на заеми.

Италия и Испания ще получат "лъвския пай" от новия фонд за икономическо възстановяване

Италия ще получи безвъзмездна помощ от европейския възстановителен фонд в размер на 81,8 млрд. евро, Испания - за 77,3 млрд. евро, Франция - за 38,7 млрд. евро и Германия - за 28,8 млрд. евро.

В същото време Италия ще вземе и заем от този новосформиран фонд в размер на 91 млрд. евро, а Испания - за 63 млрд. евро.

България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда, написа във фейсбук профила си икономиста Георги Ангелов, като цитира таблица към проектобюджета на ЕК. При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 г.

Като цяло, Хърватия и България ще бъдат страните, които ще получат най-голямо нетно финансиране от фонда за възстановяване - около 20% от БВП. Следват Гърция, Латвия и Словакия с дял над 10%. Сметката за фонда за възстановяване ще бъде платена най-вече от Германия,

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови