ЕК предлага облекчаване на мерките срещу COVID-19 при несъществени пътувания

Предвижда се да се въведе европейска "внезапна спирачка" и да се връщат бързо ограниченията при откриване на нови щамове

OFFNews 03 май 2021 в 14:10 2817 0

Европейската комисия предложи промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предвижда се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни.

Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света. Предлага се да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина, съобщи БТА.

Това изключение може да важи и за ваксините от списъка за спешна употреба на Световната здравна организация (СЗО). Комисията предлага да се повиши прагът на броя на новозаболелите от ковид, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.

ЕК предвижда да се въведе европейска "внезапна спирачка" и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови вирусни щамове. Според комисията европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните, пристигащи в ЕС. Държавите следва да разрешат пътуване в ЕС на хората, получили най-малко 14 дни преди пристигане последната препоръчителна доза ваксина, получила пазарен достъп в ЕС.

Държавите могат също да предоставят улеснения за имунизираните с ваксина от списъка за спешна употреба на СЗО. Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателно PCR изследване за ваксинираните на тяхна територия, трябва да се откажат от такива изисквания за ваксинирани пътници от страни извън ЕС, се посочва в съобщението на комисията.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва комисията.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били здравните работници, служители в превозите, дипломати, транзитни пътници, пътуващи по неотложни семейни причини, моряци и хора, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини. Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина, дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови