Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕК пред сключване на договор за седма COVID-ваксина

OFFNews 12 януари 2021 в 14:01 2315 1

Европейската комисия съобщи, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини срещу COVID-19, произведени от "Валнева" (Valneva), предаде БТА.

Valneva SE е биотехнологична компания, която разработва и предлага на пазара ваксини за инфекциозни заболявания. Основана е през 2013 г., централата ѝ е базирана във Франция.

Комисията отбелязва, че ваксината на този производител се основава на технология, използвана от около 70 години. Възможно е тази година ЕС да получи доставки на до 60 милиона такива ваксини, се пояснява в съобщението.

Досега ЕК сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини с "Пфайзер"/ "Бионтех", "Модерна", "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен", "КюрВак".

Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а по-рано днес Европейската агенция по лекарствата уточни, че на 29 януари може да одобри ваксината на "Астра Зенека". Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини "Новавакс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

12.01 2021 в 14:27

EK се усети че няма от този тип ваксини. Това е инактивирана ваксина. Разработката е поръчана от английското правителство и производствените мощности са на острова. Компанията обаче е френска и явно те лобират за нея след провала на Санъофи. Едно нещо е ясно, има тотален провал на политиката на ЕК, както и в разработването и производството на ваксини на континента. Разбира се за ЕС по-важни са "зелените политики", а науката, здравето на хората и фармацевтичната промишленост са доста по-назад в приоритетите.
 
X

Подкастът на OFFNews