ЕК отговаря: Разпределението на ваксините е прозрачен процес и трябва да е пропорционално на населението

OFFNews 13 март 2021 в 21:41 2319 0

Европейската комисия обяви, че е съгласна с исканията за разпределяне на ваксините между европейските държави, което да е пропорционално на числеността на населението.

Малко по-рано през деня премиерът Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, и на Словения - Янез Янша настояха за дискусия на европейско ниво за доставките на ваксини срещу коронавирусната инфекция.

"Разпределението (между страните от ЕС, бел. ред.) на дозите ваксини в съответствие с предварителните споразумения за тяхното снабдяване се извършва в рамките на прозрачен процес. Европейската комисия е съгласна с последните изявления на няколко държави от ЕС, че най-справедливо решение за разпределение на дозите на ваксината – това е пропорционалното разпределение въз основа на населението на всяка държава. Това е решението, което ЕК предложи за всички предварителни споразумения за покупка (ваксини, бел. ред..)", се казва в съобщение от ЕК, цитирано от БГНЕС.

Комисията отбелязва, че страните от ЕС са решили да се откажат от предложението на ЕК, като добавят гъвкавост, за да се споразумеят за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава.

"В съответствие с тази система, ако държавата реши да не избира (всички дози ваксини според квотата, бел. ред.), дозите се преразпределят между други заинтересовани страни от ЕС", се казва в съобщението.

Държавите от съюза използваха тази система, за да променят механизма на пропорционално разпределение на ваксините по брой население, предложен от Европейската комисия в рамките на всички договори за доставка на ваксини, пише ЕК. Държавите членки на ЕС ще трябва сами да стигнат до съгласие дали искат да се върнат към този механизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови