Борисов и още четирима европейски лидери настояват за дискусия за доставките на ваксини

OFFNews 13 март 2021 в 15:45 2672 0

За дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 в държавите членки призоваха премиерът Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, и на Словения - Янез Янша.

Петимата лидери изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали писмото, трябва да се гарантира, че всички държави членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на настоящата година.

В писмото се отбелязва още, че ваксинацията е повратен момент в борбата срещу COVID-19. Министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер и премиерите на Чехия, Латвия и Словения изразяват благодарност към председателя на Европейската комисия и към председателя на Европейския съвет за неуморните им усилия да гарантират, подобрят и ускорят доставката на ваксини за всички европейски граждани при трудни обстоятелства и в рекордни кратки срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови