ЕК одобри програмата "Балкани - Средиземно море"

OFFNews 28 септември 2015 в 16:06 3262 0

Европейската комисия одобри програмата за транснационално сътрудничество "Балкани-Средиземно море" до 2020г. Териториалният й обхват включва пет държави, от които три са членки на ЕС - България, Гърция и Кипър, и две държави кандидат-членки на ЕС - Албания и Македония.

Бюджетът на програмата възлиза на 39 727 652 евро, от които средствата от ЕС са в размер на около 33 милиона евро (осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и от Инструмента за предприсъединителна помощ), съобщи МРРБ. За българските партньори националното съфинансиране от 15 % е осигурено от републиканския бюджет. 

"Балкани-Средиземно море" 2014-2020 ще функционира чрез две приоритетни оси. В рамките на Приоритетна ос 1. „Предприемачество и иновации“ ще се финансират проекти за насърчаване на предприемачеството, социалните и дигитални иновации, създаването на връзки между бизнеса и научните среди, които да позволят обмяната на знания и добри практики между регионите. 

Инвестициите по Приоритетна ос 2. „Околна среда“ ще осигурят устойчиво използване на природните ресурси и опазването на природни и културно наследство на общия трансграничен регион Балкани-Средиземно море.

Програмата ще даде възможност на местни, регионални и национални институции и организации да осъществяват съвместни дейности за подобряване и насърчаване на сътрудничеството, споделяне на опит и добри практики, в съответствие с приоритетите на стратегия Европа 2020 за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.
Управляващ орган на програмата е Министерството на икономиката, инфраструктурата, морски въпроси и туризма на Република Гърция. Структурите по управление на програмата ще бъдат подпомагани от Съвместен секретариат, разположен в гр. Солун. 

Първо заседание на Комитета за наблюдение, официалното откриване на програмата и обявяване на Първата покана за набиране на проектни предложения ще се състои през втората половина на м. ноември 2015 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!