Девет страни от ЕС с временни ограничения по границите заради пандемията

OFFNews 16 февруари 2021 в 17:42 1921 0

Германия, Белгия, Дания, Унгария, Австрия, Португалия, Испания, Финландия и Норвегия (която не е в ЕС, но е в Шенген) са въвели временно ограничения за пресичането на техните граници като противоепидемична мярка.

Това сочат официални данни на Европейската комисия, цитирани от БТА.

В Австрия, Германия, Швеция, Дания и Франция са в сила също сходни ограничения по други причини. Ако не бъдат удължени, повечето от тези мерки остават до края на февруари. Изключение прави Дания, където ограниченията се предвижда да продължат поне до 11 май. До началото на май ще действат ограниченията, наложени по границите в ЕС на основания, различни от пандемията.

Представители на ЕК са уточнили, че правилата за Шенген допускат ограничаване на движението, когато това е необходимо за опазване на обществената сигурност, включително на общественото здраве. Те отбелязаха, че комисията разполага с възможност да предприеме наказателни процедури в случай на нарушение на европейското законодателство, но едва ли в случая това би бил най-полезният ход. По техните думи има съмнения в необходимостта от някои ограничения, въведени от Финландия и Унгария.

Източниците от комисията са пояснили, че засега граничните проверки в ЕС не пречат на снабдяването с ваксини. Днес до държавите от ЕС ще бъде изпратено писмо с призив да прилагат препоръките на комисията, с които сами са се съгласили през януари.

Картата на Европа показва, че навсякъде заразата от коронавирус се разпространява в тревожни мащаби, затова е необходимо да запазим търпение до пристигането на ваксините, заявиха представителите на комисията. Според тях някои от ограниченията по европейските граници не са били отменяни от въвеждането им преди 6 г. в разгара на миграционната криза. Досега ЕК не е откривала по този повод наказателни процедури, уточниха те.

По думите им може да се очаква следващата седмица белгийските власти да направят нова оценка на въведените ограничения за пътувания през граница по несъществени поводи, независимо от посоката. И допълват, че страната не разрешава пътувания дори до т. нар. зелени зони. Това може да се разглежда като опит за пресичане на "износ" на заразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови