Брюксел умува как да подари безплатна обиколка на Европа на 18-годишните

OFFNews 05 октомври 2016 в 16:50 4699 1

Депутатите в Европейския парламент обсъдиха възможността младите европейци да получават безплатни карти за пътуване с влак, след като навършат 18 години. 

Идеята беше посрещната с ентусиазъм от повечето депутати.

Милиони млади европейци са пътували из Европа с картите Interrail през годините, но тяхната цена достига стотици евро. В дебата беше изтъкнато, че инициативата може да стимулира мобилността на младите хора и да ги насърчи да опознаят по-добре съседни и по-далечни страни, като в същото време се окаже подкрепа за относително екологичен начин на транспорт.

Interrail е асортимент от карти, които позволяват на младите хора да пътуват свободно по железопътната мрежа в Европа. Предлагат се карти за международни пътувания в Европа и за пътувания в рамките на една страна, като цените варират между 20 и 480 евро. Около 300 000 души използват картите всяка година, посочи еврокомисарят за транспорта Виолета Булц по време на дебата.

В момента пет страни в ЕС не са членки на Interrail - Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър, като за тях може да се обмисли включване и на други видове транспорт (автобусен или фериботен).

Според Булц идеята за въвеждането на безплатни карти за младежите е отлична. Тя все пак подчерта, че Европейската комисия ще анализира внимателно потенциалните разходи и източниците на финансиране, както и административната ѝ изпълнимост.

„Разширяването на достъпа до всички хора на 18 години поставя много предизвикателства. Една лотария, отворена за всички или за определени категории млади хора, с голям брой печелещи безплатни билети, може да бъде привлекателна алтернатива“, заяви тя.

Повечето евродепутати посрещнаха положително идеята.

„Хората от цяла Европа трябва да опознаят съседните си страни и да поживеят с хората в тях като приятели. Ние искаме да инвестираме, за да могат всички млади хора да изпитат какво представлява континентът“, коментира германският евродепутат от ЕНП Манфред Вебер.

„Инвестициите в младите хора, предоставянето им на възможност да пътуват из Европа, насърчаването на по-доброто разбирателство и познаването на Европа е чудесна, очарователна идея“, посочи Луиджи Моргано (С&Д, Италия).

„Съществува една Европа, която има душа и сърце, и какъв по-добър начин да я популяризираме от това да дадем на младите хора шанс да я изследват“, заяви Александър Граф Ламбсдорф (АЛДЕ, Германия).

„Много е важно да дадем на младите хора възможността да открият Европа“, съгласи се Катержина Конечна (ЕОЛ/СЗЛ, Чехия).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови