Quantcast

Брекзит в задънена улица ден преди новия ключов вот

OFFNews Последна промяна на 11 март 2019 в 09:39 3074 1

Снимка Pixabay

Преговорите по Брекзит между Великобритания и ЕС отново буксуват, стана ясно от изявление на Даунинг стрийт ден преди ключовия вот в парламента, предава Би Би Си. Британските депутати трябва да гласуват отново споразумението на премиера Тереза Мей с Брюксел, което вече бе отхвърлено на предишния вот.

Между двете гласувания министър-председателят опита да поднови преговорите с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но напредък не бе постигнат. Разговорите продължават и днес, а целта е договаряне на допълнителни предпазни мерки преди ключовия вот.

По план Великобритания трябва да напусне официално Европейския съюз на 29 март тази година.

Според анализатори споразумението едва ли и този път ще срещне одобрението на депутатите.

Най-спорната точка в сделката между Мей и Брюксел остава границата с Ирландия. Понастоящем няма гранични пунктове, физически бариери или проверки на хора или стоки, които преминават границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Предпазният механизъм в плана на Мей (споразумението за оттегляне) е предназначен да гарантира, че това ще продължи и след като Великобритания напусне ЕС. Би се случило само ако сделката, решаваща бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС, не бъде договорена до края на преходния период (31 декември 2020 г.). Докато сделката за бъдещите взаимоотношения не бъде договорена, предпазната мярка ще гарантира, че Великобритания ефективно ще остане в рамките на митническия съюз на ЕС, но Северна Ирландия също ще се съобрази с някои правила на единния пазар. Критиците твърдят, че различен статут на Северна Ирландия би могъл да застраши съществуването на Обединеното кралство и изразяват опасения, че защитната мярка може да стане постоянна.