Борис Джонсън се зарече да извади Великобритания от ЕС до 31 октомври 'без ако или но'

OFFNews 25 юли 2019 в 12:35 2654 0

Снимка Wikimedia

Борис Джонсън

Новият британски премиер Борис Джонсън свика първото заседание на кабинета си днес и обеща да преодолее безизходицата с Брекзит, която свали от власт предшественичката му Тереза Мей, предаде БТА.

Джонсън каза пред току-що назначените от него ключови министри, че "нашата страна е в решаващ момент в своята история" и се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз "на 31 октомври или дори по-рано, без ако или но". За да изпълни Брекзит, той разполага с по-малко от 100 дни, напомня АП.

Днес по обед премиерът ще представи приоритетите на правителството пред парламента.

Депутати от Консервативната партия, които са против Брекзит без споразумение, включително някои от министрите на Тереза Мей, отстранени от Джонсън, обещават да поведат битка щом парламентът се събере след шестседмичната ваканция, започваща в петък. Това породи предположения, че може да бъде направен опит за сваляне на правителството с предложение за гласуване на недоверие. Друга възможност е Джонсън да свика предсрочни избори през есента с надеждата да спечели парламентарно мнозинство, за да осъществи плановете си, добавя АП.

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови