Борел: Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия

OFFNews 09 февруари 2021 в 18:29 2221 0

Снимка архив

Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия, призова днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент , цитирано от БТА.

Той съобщи, че ще се възползва от правото си да предложи нови действия в отговор на руските усилия за разпространение на дезинформацията, нанасянето на удари в интернет и създаването на други хибридни заплахи.

"Много се тревожа за геостратегическите избори на руските власти. Руската страна няма намерение да води конструктивен диалог, ако ЕС поставя въпроса за човешките права. Русия се опитва да раздели ЕС, не трябва да влизаме в този капан", сподели Борел.

"Русия се отдалечава от Европа, защото възприема либералната демокрация за заплаха за нейното съществуване. Руското ръководство върви по пътя на авторитаризма," изтъкна още той.

Според Борел отношенията между Москва и ЕС са се върнали в точката преди края на Студената война.

"Русия не изпълни очакванията да се превърне в съвременна демокрация. Посещението ми там криеше заплахи, но ги приех, защото даваше възможност лично да оценя възможността за работа с Русия. По-разтревожен съм след моето завръщане", изтъкна той.

Борел отбеляза, че взаимното разочарование и недоверие между ЕС и Москва расте. Според него част от стратегическите отношения са дълбоко засегнати от стремежа на Блока за по-природосъобразна икономика. Борел отбеляза, че е посетил лобното място на Борис Немцов. Неговият случай е предупреждение за това, което наблюдаваме днес, добави върховният представител, който уточни, че е направил всичко по силите си, но не е успял да се срещне с опозиционера Алексей Навални.

От своя страна групите в Европейския парламент изразиха разнопосочни становища за посещението на Жозеп Борел в Москва миналата седмица.

От Европейската народна партия(ЕНП) отбелязаха, че някои от евродепутатите в тази група не са доволни от изявата на Борел на пресконференцията с руския външен министър Сергей Лавров. ЕНП заяви, че Борел не е използвал доводи срещу руската външна политика.

Според партията са необходими санкции по европейското законодателство за нарушения на човешките права по света. ЕНП определи посещението като "отрезвяващо" и призова санкциите да обхванат руските съдии, които водят политически дела, както и приближени на руския президент Владимир Путин. 

Социалистите и демократите посочиха, че Москва е използвала повода, за да унижи ЕС.

"Русия прави всичко, за да ни раздели. Европейският съвет не е наложил силни санкции след отравянето на Алексей Навални. Кипър с години издава паспорти на близки до Кремъл, Германия подкрепя разширяването на газопровода "Северен поток", Франция говори за съживяване на отношенията с Русия", отбеляза те и призоваха за санкции срещу руския президент и неговите приближени.

Групата "Обнови Европа" определи посещението на Борел като "грешка при подобни обстоятелства". Според либералите това посещение е изпратило грешно дипломатическо послание и Борел е паднал в заложен медиен капан.

Групата "Идентичност и демокрация" нарече пътуването "смело и необходимо", като добави, че Русия постоянно търпи обиди от институциите на ЕС. 

Зелените също определиха посещението като отрезвяващо и призоваха да спрат опитите за сътрудничество с Путин.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) смятат, че Борел не се е съобразил със съветите да не пътува до Москва. По този начин върховният представител е помогнал на руските власти в навечерието на парламентарните избори, като същевременно надеждите за освобождаване на Навални са намалели, изтъкнаха от парламентарната група. 

Групата "Левите" заяви, че Русия не вижда възможност да работи с ЕС заради изблици на русофобия. Парламентарна сила посочи, че трудно може подкрепата за Навални да бъде определена като масова и отбеляза, че ЕС не казва нищо например в случая с Джулиан Асандж,
лишен от свобода вече десетина години. Трябва ни диалог, а не война, призоваха те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews