Борел: ЕС планира мисия за обучение на украински бойци

OFFNews 22 август 2022 в 16:47 1415 1

Борел

Снимка Архив

Жозеп Борел

Европейският съюз планира да увеличи значително военната си подкрепа за Украйна, като изпрати тренировъчна мисия за украински военнослужещи, обяви върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и БТА.

Мисията ще се осъществи в съседни на Украйна държави, съобщи Борел по време на пресконференция в испанския град Сантандер. Руската редакция на Би Би Си съобщава, също цитирайки Борел, че мисията ще бъде в една от съседните на Украйна държави.

Предложението ще бъде обсъдено следващата седмица в Прага на срещата на министрите на отбраната на страните членки, допълни Борел и изрази надежда, че то ще бъде прието.

Борел оправда планираната мисия със същността на украинския конфликт, започнал на 24 февруари с руското нахлуване в страната и продължаващ вече шест месеца.

"Изправени сме пред война в голям мащаб, една конвенционална война", заяви той, като добави, че "това не е асиметричен партизански конфликт, а война, която мобилизира хиляди войници и важни ресурси".

"Тази мисия трябва да е на нивото на водените военни действия. Не става дума за малка война. Десет милиона украинци напуснаха страната си, това е все едно 20% от испанското население да напусне Испания", заяви Борел, който е испанец.

"Това е война, която в момента се води и изглежда ще продължи още, затова има нужда да се положат усилия не само за доставки на оборудване, но и за обучение и подпомагане на организацията на армията. Това е, което в момента се обсъжда от страните членки, темата ще е част и от политическите разговори следващия понеделник в Прага в рамките на срещата на министрите на отбраната", допълни той.

Срещата ще се проведе Прага, тъй като до края на годината Чехия е председател на Европейския съюз.

Жозеп Борел напомни, че в момента ЕС има 17 свои военни мисии по света.

"Европейският съюз изпраща мисии по военно обучение на армии на държави, с които сме партньори. Отскоро това се случва в Мали, започнахме да го правим в Мозамбик, а преди това и в Нигер", заяви той, като спомена също и Чад.

Дипломат номер едно на ЕС припомни, че много страни в съюза и по света оказват военнотехническа помощ на Украйна и че някои от тях вече провеждат и "необходимото обучение за нейното използване".

Борел подчерта, че мисията в подкрепа на украинската армия няма да е само класическа тренировъчна мисия, но и такава, която ще окаже помощ в "организацията на армията". Той отказа да даде повече подробности за персонала, който ще участва в мисията, тъй като по негови думи "не могат предварително да се очакват детайли по споразумение, което тепърва трябва да се изготви от всички страни членки".

Борел е Сантандер за участие в семинар за "раждането на геополитическа Европа", организиран от международния университет "Менендес Пелайо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews