Белгийската столица забрани старите дизелови коли

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2019 в 19:25 4229 0

Снимка Flanders Today

Регионът Брюксел-столица в Белгия въвежда забрана за движение на дизелови автомобили от нормата EURO 3 (с регистрация преди 2005 г.) на територията на т.нар. Зона с ниски емисии /LEZ/, която обхваща целия Брюкселски регион.

Забраната влиза в сила на 1 януари 2020 г., а нарушителите подлежат на глоба от 350 евро, съобщиха от българското МВнР. Санкцията няма да бъде въведена незабавно. Предвиден е преходен период от 3 месеца, като глобите ще бъдат ефективни от 1 април 2020 г.

Преди да влязат на територията на Брюксел, чуждестранните превозни средства трябва задължително да бъдат регистрирани на официалния уебсайт Lez.brussels: https://lez.brussels/mytax/. Изисква се информация за типа превозно средство, евростандарт и тип гориво. Сайтът е достъпен на английски, френски, немски и холандски езици.
Тази регистрация е безплатна, а всяко нерегистрирано превозно средство подлежи на глоба в размер на 150 евро.

Регистрацията на превозно средство за достъп до град Антверпен не е валидна за Брюксел, следователно е необходима отделна регистрация.

В брюкселската Зона с ниски емисии може да се шофира, като от същия интернет-сайт Lez.brussels се закупи дневен пропуск на стойност 35 евро на ден. Допускат се максимум до 8 пропуска годишно за едно превозно средство.

Нашето външно министерство препоръчва на българските граждани да не се доверяват на уебсайтове, предлагащи закупуване на винетки или стикери, които не са нито необходими, нито валидни за шофиране в брюкселската Зона с ниски емисии. Заплаща се само дневният пропуск като това трябва да се извърши чрез уебсайта Lez.brussels.
Всички останали процедури, свързани със Зоната с ниски емисии (искане за специален режим/освобождаване, регистрация на превозни средства, регистрирани в чужбина), са безплатни и трябва да се извършват чрез същия уебсайт.

Зоната за ниски емисии е въведена през 2018 г. и обхваща целия Брюкселски регион. Сегашната мярка цели постепенна забрана на най-замърсяващите превозни средства на територията на белгийската столица и се очаква да засегне около 47 000 превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови