България и още 11 държави от ЕС настояват за ваучери за пътуване вместо връщане на парите за билети

OFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 22:48 2446 1

България и още 11 държави от Европейския съюз искат от Европейската комисия временно да промени правилата за компенсиране на пътниците при анулирани полети, които предвиждат възстановяване на стойността на билетите. Вместо това те настояват за издаване на ваучери, съобщи БНТ.

Според Международната асоциация за въздушен транспорт през март световният въздушен трафик е намалял с повече от 50% спрямо същия период на миналата година.

Инициативата е на Франция и Нидерландия и ще бъде обсъждана на срещата на министрите на транспорта.

Според сегашните европейски правила за защита на правата на потребителите при анулиран полет пътниците могат да избират между възстановяване на стойността на билетите си или нова дата за полета.

Презаверяването на билетите обаче е трудно заради затрудненията на авиокомпаниите.

12-те държави смятат, че авиокомпаниите сега са изправени пред сериозни финансови проблеми и възстановяването на парите за билети утежнява още повече тяхното положение.

Затова те настояват пътниците да бъдат обезпечавани чрез ваучери.

ЕК обаче не е много склонна пътниците да бъдат обезщетявани с ваучери, защото се опасява, че по този начин ще бъдат нарушени правата ни на потребители.

Щетите за европейския авиобранш са огромни. Европейският консорциум Еърбъс съобщава, че загубите му за първото тримесечие на годината са близо 500 млн. евро.

Гийом Фори, главен изпълнителен директор на Еърбъс казва: "Нашата индустрия е изправена пред най-голямата криза в историята си. Това важи с пълна сила за гражданската авиация. Полетите намаляха заради ограниченията за пътуване и карантинните мерки в много страни. Нашите клиенти, авиокомпаниите, приземиха временно огромна част от своите флотилии и взеха мерки за намаляване на кешовите си разходи".

Скандинавските авиолинии САС съобщиха, че заради кризата с коронавируса вероятно ще съкратят почти половината от персонала си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12177

1

sawall

29.04 2020 в 22:57

12-те държави смятат, че авиокомпаниите сега са изправени пред сериозни финансови проблеми и възстановяването на парите за билети утежнява още повече тяхното положение.

-- Пътниците са изправени предсериозни финансови проблеми и невъзстановяването на парите за билети утежнява още повече тяхното положение.

Оправих им изречението!