България е склонна на по-високи вноски за общата каса на ЕС

OFFNews 27 октомври 2023 в 16:49 574 0

ЕС

Снимка Архив

България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на Европейския съюз заради необходимостта от допълнително финансиране на приоритетни проекти - тази позиция е изразил премиерът Николай Денков на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на проектите, някои от които са много важни за нас, като например по темата миграция и защита на външните граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, за общата селскостопанска политика или "Хоризонт Европа", които ние не искаме да бъдат засегнати", посочи той.

Ако се приеме увеличение на вноските, на практика България няма да го почувства, защото по политиките за миграцията и външните граници на ЕС ще получи повече, отколкото ще внесе в ЕС с увеличената вноска, уточняват от "Дондуков" 1.

При дебата за ревизия на Многогодишната финансова рамка на ЕС държавите членки са се обединили около няколко приоритета, които отразяват новите политически предизвикателства. Става дума за предоставянето на още подкрепа за Украйна, осигуряването на допълнителни ресурси в области като миграцията и управлението на външните граници, както и за помощта при бедствия. Обсъжда се как да бъдат финансирани тези допълнителни потребности – дали с нови средства, които ще се осигурят солидарно от държавите членки, или чрез преразпределение на наличните средства.

Ще се оцени до каква степен е реалистично преразпределение на средства в рамките на сегашния бюджет на ЕС и какви ще са ефектите върху други програми на съюза като алтернатива на потенциалното пропорционално увеличаване на вноските. При постигане на съгласие за увеличаване на размера на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2024-2027 г. националните вноски ще бъдат определени по специална методика спрямо брутния вътрешен продукт, допълват от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови