Българи на протест пред ЕНП: Още ли мислите, че Борисов бори корупцията?

OFFNews 02 септември 2020 в 15:37 4052 0

Българи, живеещи в Белгия, протестираха днес пред централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел.

След като ни беше отказана среща, с официално писмо поставихме въпроси относно институционалната криза в България до Доналд Туск, президент на ЕНП и до Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, разказаха организаторите пред OFFNews.

Акцията на сънародниците ни бе в подкрепа на днешния масов протест в София.

В писмото си българите поставят следните  въпроси до ръководството на ЕНП, член на чието семейство е управляващата партия у нас ГЕРБ:

- Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?

- Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

Сънародниците ни настояват и за обяснения по повод  изявлението на Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент от 10 юли 2020 г., в което той заявява, че „групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната.“

И друг цитат от изявлението му:

„Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години.“

По този повод българите в Белгия питат:

- Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борабата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?

- Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?

- Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?

- Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на Главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена попитахме:

- Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент, както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), българите от Белгия настояват да знаят:

- Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП?

- За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?

Има и въпроси за изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници:

- Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?

- По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията, визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Това е поредната от поредицата инициативи на българите в Белгия в подкрепа на протестите в  България и с искане за оставка на кабинета Борисов 3, на главния прокурор на Република България Иван Гешев и за възстановяване на върховенството на закона в държавата ни.

Ние заявяваме нашата готовност да продължим с протестите си тук, като следващият ще се състои в Деня на Съединението, 6 септември, пред сградите на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз, заявяват от българската диаспора в столицата на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови