Австрия се затваря за бежанци заради заразата

OFFNews 27 март 2020 в 14:21 1395 0

Заради разпространението на пандемията от коронавирус Австрия преустановява приемането документи за получаване статут на бежанци на граничните си пунктове, съобщава електронното издание на вестник "Курир", цитиран от БТА.

Вестникът уточнява, че този факт е бил потвърден от Министерството на вътрешните работи. Най-вероятно решението е взето днес от вътрешния министър Карл Нехамер.

Сутринта на пресконференция във връзка с коронакризата вътрешният министър се изказа критично по отношение на твърдения, разпространени от Австрийската партия на свободата /АПС/, че Австрия приемала по-голям брой мигранти, които кандидатстват за получаване статут на бежанци.

След избухване на епидемията броят на бежанцитте в цяла Европа е намалял рязко, се казва по-нататък в съобщението. Вътрешният министър заяви, че броят е намалял с две трети и подчерта, че това са "фалшиви съобщения на опозиционни политици".

През февруари в Австрия са постъпили 1100 документа за бежански статут, което прави средно по 38 дневно, в момента са десетина, допълва министърът.

През последните дни мигрантите, подали молби за бежански статут, които все още чакат решение, са били преразпределени по квартири. Това се прави с цел да бъде ограничена опасността от зараза, което шефът на парламентарната група на АПС и бивш вътрешен министър Херберт Кикъл е изтълкувал погрешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови