Австрия очаква над 1 млн. мигранти да тръгнат към България

OFFNews 21 март 2016 в 17:14 5827 6

Има голяма вероятност 1 100 000 мигранти да тръгнат към България след затварянето на „Балканския маршрут“.

За това предупреди австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Майтнер, която призова да се затвори и този нов маршрут, по който вече има движение. 

Има увеличение на действията на трафикантите на хора в посока към България, създават се нови коридори за масова миграция, посочи Лайтнер. 

По думите ѝ в Австрия вече се подготвят за подобен сценарий и е необходимо вниманието да се насочи към тази част от Европа. 

Тя подчерта, че е скептична по отношение на споразумението между ЕС и Турция, и предупреди, че договорът няма да сложи край на проблема. 

По повод оставащите със седмици хиляди мигранти на гръцко-македонската граница австрийският вътрешен министър заяви, че действията на доброволците са безотговорни, защото принуждават хората да стоят в Идомени, за да се отвори отново "Балканският маршрут".  

През миналата година в Европа влязоха над 1 милион мигранти. Австрия даде убежище на 90 000 души.

Заради очакването за насочване на бежанците към България вече са правени огледи за изграждане на бежански лагери в област Благоевград, но за момента няма взето официално решение, обясни областният управител Бисер Михайлов.

По думите му в момента усилията са насочени към ограничаване на възможността за преминаване на границата от мигранти. За тази цел се провеждат учения.  

В момента на територията на областта има много сериозно присъствие на служители на Гранична полиция, жандармерията и части на българската армия, които патрулират по границата. Това се прави за предотвратяване на евентуален опит за преминаването й от страна на мигранти, каза Михайлов, цитиран от БГНЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!