Антиправителствен протест в Прага поиска оставката на премиера Бабиш

OFFNews 17 ноември 2019 в 01:59 5056 2

Прага, протест

Снимка independent.co.uk

Най-малко 200 000 души протестираха срещу чешкото правителство в столицата Прага, предаде Би Би Си.

Демонстрантите призоваха премиера Андрей Бабиш да подаде оставка по обвинения за измама. Твърди се, че той е използвал субсидии от Европейския съюз за частния си бизнес, а това бабиш отрича.

Протестът се състоя в навечерието на 30-тата годишнина на Кадифената революция, която сложи край на комунистическия режим в бивша Чехословакия.

Съботната демонстрация се проведе в парк Летна, който беше мястото на най-големите митинги от ноември 1989. Докато чешката полиция изчислява, че около 200 000 души са се включили в протеста, според организаторите броят им е 300 000.

Множеството скандираше "Ние сме тук"- така, както и на протестите преди три десетилетия. Някои от ораторите са бивши дисиденти от революцията от 1989.

Хората настояха до края на годината премиерът и доларов милиардер Андрей Бабиш да се откаже от своя холдинг Агрофер, считан за един от най-големите в Източна Европа, и от собствеността си върху медиите, или да подаде оставка от премиерския пост.

„Ако до 31 декември премиерът не реши своя конфликт на интереси, ние сме готови от януари да започнем протести и митинги в цялата страна. Те ще бъдат масови и ще разпространят данните за ситуацията в републиката по целия свят“, заяви Микулаш Минарж, лидер на гражданското движение „Милиони мигове за демокрация“, което е организатор на проявата.

Преди протеста премиерът Бабиш заяви пред журналисти, че не разбира целесъобразността на провеждането му. В петък в интервю пред онлайн-медия президентът Милош Земан определи общественото движение, организирало протеста, като недемократично.

Съботната демонстрация съвпада с началото на тържествата, посветени на 30-годишнината на Кадифената революция, която събори от власт комунистическата партия. Организаторите припомниха, че съдът в Словакия, където е роден Бабиш, не е свалил обвинението срещу него за сътрудничество с комунистическите органи за държавна сигурност.

Епископ Вацлав Мали, един от активните участници в събитията от ноември 1989, заяви, че целта на проявата не е да оскърби някого, а подкрепа на усилията за създаване на правова държава, каквато бе върховната цел на Кадифената революция.

По време на митинга бяха включени звукови моменти от ноември 1989, в това число и част от словото на тогавашния лидер на опозицията, първи посткомунистически президент на Чехословакия, а после на Чехия – Вацлав Хавел.

Сред множеството протестиращи имаше и трактори, с които бяха пристигнали фермери от различни райони на страната, за да подчертаят подкрепата на селските жители за участниците на протестната акция в Прага.

След митинга започна подписка под общонационална петиция с искания към премиера, формулирани в хода на проявата. Организаторите заявиха, че смятат да обединят усилията си с лидерите на опозиционните партии и ги призоваха към единство.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  4034

  2

  Solo

  17.11 2019 в 08:46

  Това у нашто село България не може да стане.

  406

  1

  order

  17.11 2019 в 02:44

  Народ си има тая държава, а не като нашите жмольовци заспали....
   
  X

  Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни