5698 евро стартова заплата на европейските ни делегирани прокурори

OFFNews 02 март 2021 в 15:21 1270 0

5697,61 евро е стартовата заплата за европейските делегирани прокурори. Но ако стажът им е по-голям, месечното им възнаграждение ще е 6402 евро. Това гласят правилата за работа на европейските делегирани прокурори, гласувани от колегията на Европейската прокуратура, цитирани от "Лекс".

На 13 февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра 10 наши представители във ведомството на румънката Лаура Кьовеши - Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов. Предстои те да получат одобрението на колегията на Европейската прокуратура, която има окончателната дума.

Според правилата кариерата на европейските делегирани прокурори се развива по скала от 8 нива. Те обикновено се назначават на ниво 1, за което е предвидена заплата от 5697.61 евро. За ниво 2 е предвидено възнаграждение от 6039.47 евро, а за ниво 3 – 6401.84 евро. За всяко следващо увеличението е с 6% до достигане на осмо ниво, за което е заложено възнаграждение от 8567.11 евро.

Заплатите се актуализират всяка година, като се отчитат икономическата и социалната политика на ЕС.

ЕДП трябва да са на разположение по всяко време. За извънреден труд имат право на надбавка от 400 евро на месец.

Европейските делегирани прокурори ще преминават на следващото ниво на всеки 3 г., освен ако на най-малко две от последните три атестации колегията на европейските прокурори не оцени изпълнението на служебните им задължения като незадоволително.

Атестацията ще се прави на всеки 2 г. Предвидена е и дисциплинарна отговорност за всяко неизпълнение на служебните задължения. При доказателство за това срещу европейския главен прокурор може да се образува производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови