2025-та е възможната година за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

OFFNews 26 февруари 2018 в 09:47 1369 0

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера в Тирана, че 2025 година е възможната дата за присъединяване към ЕС на всички страни кандидати от Западните Балкани, ако те изпълнят критериите за членство, предаде Ройтерс.

"Противно на това, което четем навсякъде, Комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна Гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г.", заяви Юнкер пред репортери в албанската столица, където пристигна от Македония. "2025 г. е датата, отворена за всички страни кандидати", добави той. "И в зависимост от това доколко една страна кандидат дотогава или по-късно, или по-рано е изпълнила всички критерии за членство, ние ще процедираме така, че нейните усилия да бъдат признати от ЕС", посочи Юнкер на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама.

Председателят на ЕК изтъкна, че Албания е постигнала "впечатляващ напредък" в реформата на съдебната система и администрацията, и борбата с престъпността, предаде Асошиейтед прес. Но ръководството на страната трябва да реши всички големи гранични спорове със съседите, за предпочитане преди ЕК да приключи оценката на напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС, отбеляза Юнкер. Очаква се оценката да бъде оповестена през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!