13 600 глобени за излизане от дома в Румъния: разхождат рибки в пликче и гостуват на починали баби

OFFNews 27 март 2020 в 17:38 14749 1

Снимка https://www.cotidianul.ro/

Ударни глоби е събрала забраната за излизане от домовете без основателна причина само за първите 48 часа от налагането ѝ.

Глобите възлизат на общи 17 256 424 леи (3,56 милиона евро). Санкционирани са над 13 600 души, излезли без пснование по време на карантината срещу Covid-19. Само в първия ден от въвеждане на мерките глобените са 5600 души.

До момента са съставени 199 наказателни дела по обвинение във възпрепятстване на борбата с болестите, предаде БТА. Същевременно полицията е наложила 2866 глоби за неспазване на мярката за самоизолация или карантина. Глобите са на стойнсот между 100 и 500 леи (20 до 50 евро).

Общо 645 лица не са спазили мярката за самоизолация и са поставени под институционализирана карантина, а 21 лица, намиращи се под карантина, са напуснали определеното за целта място и карантината им е удължена с още две седмици.
Сряда беше първият ден на всеобща изолация в Румъния с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса. Ограниченията на движението предвиждат забрана за напускане на домовете през цялото денонощие, с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, за покупки от първа необходимост, на лекар или за извеждане на домашни любимци. На хората над 65-годишна възраст се позволява излизане от домовете само между 11 и 13 часа.

Телевизия Диджи 24 разказва за любопитни случаи, с които са се сблъскали патрулиращите по улиците полицаи: например младеж, който носел рибка в торбичка с вода, обяснил на полицаите, че "разхожда" домашния си любимец, мъж излязъл на разходка в град Яш с коня си, друг извел котката си 30-километрова разходка с автомобил. Един младеж казал на полицаите, че бърза да отиде при възрастната си баба, която има нужда от помощ, но при проверка в базата данни било установено, че въпросната баба е починала преди 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

28.03 2020 в 08:03

Идея!
Имам свещ, имам починали хлебарки.
Значи имам право на скръбен ритуал?
Скърбя за Бойко Борисов.
Най-старата, баща им, я бях кръстил така. Като беше малка още не знаех че е женскка, и ...
Не мога да говоря повече, плача, извинете ме (((
 
X

Да помогнем на украинските деца!