12 най-популярни лъжи за коронавируса

OFFNews 06 април 2020 в 15:18 8945 3

Снимка EEAS

Звеното за стратегическа комуникация и анализ на информацията на Европейската служба за външна дейност обобщи най-често срещаните лъжливи сюжети за коронавируса, които се разпространяват както в социалните мрежи и новинарските сайтове, така и понякога в традиционните медии.

Европейската служба за външна дейност е дипломатическата служба на ЕС - нейната цел е външната политика на ЕС да бъде по-последователна и по-ефективна.

На фона на епидемията от коронавирис Звеното за стратегическа комуникация и анализ на информацията регулярно излиза с доклади за  дезинформацията, която може да има вредни последици за общественото здраве по света.

Ето и обзора на най-често срещаните фалшиви сюжети, свързани с коронавируса:

1. Коронавирусът е биологично оръжие, използвано от Китай, САЩ, Великобритания или дори Русия (за унищожаване на ЕС и на НАТО)

2. Епидемията не започна от Ухан - САЩ прикриват истинския произход на вируса, който всъщност е разработен в американски лаборатории, разположени в САЩ или в други страни по света

3. Мигрантите причиниха епидемията и в момента мигрантите разпространяват вируса в ЕС

4. Коронавирусът е свързан с развитието на 5G мрежата (например - Ухан е тестова площадка за 5G)

5. ЕС не се справи с кризата - следователно ЕС е бедствие за Европа

6. ЕС не е готов да предоставя спешна подкрепа на страните членки - вместо това те (например Италия) трябва да разчитат на външна подкрепа, например от Китай

7. Китай идва да спаси ЕС, след като Брюксел изостави държавите членки на ЕС

8. Шенгенското пространство вече не съществува - европейците са в карантина, но мигрантите могат да се движат свободно

9. Коронавирусът е измама, той не съществува

10. ЕС може да наложи масови ваксинации

11. Лечение: твърдения, че има природна медицина за лечение на вируса - тези твърдения често се смесват и с антиваксърски наративи

12. Различни теории на конспирацията: исторически предсказания за пандемията; епидемии за поразяване на цялото човечество; тайната "Дълбока държава", която се опитва да контролира броя на населението на планетата; кемтрейлс причиняват пандемията; изправени сме пред Трета световна война. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  3

  Стефан

  07.04 2020 в 23:04

  А ти очакваш ли друго освен глупост, от пропагандния отдел на ЦК на ЕС? Щото това не е статия, а тяхна тяхна пропагандна листовка.

  11421

  2

  bls

  06.04 2020 в 16:15

  "Ето и обзора на най-често срещаните фалшиви сюжети, свързани с коронавируса" - сладури, ако наричаш нещо лъжа/неистина/фалшиво - хубаво е да представиш и обективната истина (доказана с факти). Иначе спекулираш. Отделно, някои от твърденията, че нещо е лъжа са абсолютно грешни тъй като наричат лъжа, нещо което е субективно възприятие на човек, например:
  - ЕС не се справи с кризата - следователно ЕС е бедствие за Европа - това не може да се нарече нито лъжа, нито истина - то е възприятие на всеки отделен европеец. Аз може да считам, че ЕС не се е справил, друг да счита, че се справя отлично. Трудно е да се намери обективен измерител на това кой как се е справил - единственият за момента са човешките жертви - ако в страните от ЕС има повече отколкото в страните извън ЕС обективно ще е вярно, че ЕС се е провалил с пандемията.
  Отделно, смело отхвърляте теории като конспиративни, като към момента липсват категорични доказателства за някои от тях. Изобщо - глупавичка статия.

  77927

  1

  El Commandante

  06.04 2020 в 16:02

  Много внимавайте кво наричате фейк нюз, да не се окаже след година-две-три че не сте били прави :):)
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)