Защо бившият канцлер Шрьодер прие да е на заплата от авторитарния режим в Русия?

DW 30 септември 2017 в 19:43 6883 5

Снимка gerhard-schroeder.de

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер влезе в Управителния съвет на Роснефт. Дали само заради парите? Едва ли. Но въпреки това не бива. Коментар на Райнхард Мюлер от ФАЦ.

Бивш германски канцлер на руска заплата? Истински скандал. Вярно е, че назначението не идва изненадващо. И все пак Герхард Шрьодер, който навремето нарече Путин "кристално чист демократ", влезе в руския енергиен бизнес прекалено бързо, след като излезе от активната политика.

Няма да е първият

Вярно е, че мнозина го правят. Бивши държавници често осребряват предишните си връзки и контакти, след като им е свършил мандатът. Което обаче съвсем не означава, че няма проблем. Напротив: колкото по-висок и важен е бил политическият пост, толкова по-голяма предпазливост се изисква. Неслучайно и в частния сектор съществуват правила срещу нелоялната конкуренция и ясно дефинирани забрани, с които мениджърите са обвързани по трудов договор: какво е позволено и какво не, след като напуснат компанията. Политиката също се нуждае от такава регулация – и напоследък все по-често се настоява за повече прозрачност и за „карантинни“ срокове.

Разбира се, че всеки случай трябва да се разглежда поотделно. Шрьодер се опитва да създаде впечатлението, че е все едно дали ще работи за руския концерн Роснефт или за някой от американските енергийни гиганти. Първо – можем да спорим дали е все едно. И второ - ЕС включи Роснефт в своя списък със санкции. Да не говорим, че фирмата има топла връзка с руската държава. А нека не забравяме каква държава е Русия. Докато беше канцлер, Шрьодер развиваше отношенията с Русия, но по онова време там все още имаше някаква свобода. Днес Русия е авторитарна държава, която със сила анексира полуостров Крим и непрекъснато преследва вътрешните противници на режима.

Историческа мисия?

Никой не би отрекъл, че и днес е валидна идеята да се търсят промени чрез сближаване. Пък и диалогът с Москва все пак продължава. Пита се обаче дали за един бивш германски канцлер е уместно да поема такъв пост. Ще бъде несправедливо, ако припишем на Шрьодер само чисто икономически мотиви. Той очевидно смята, че изпълнява и нещо като историческа мисия. Не можем нито да го съдим, нито да му отричаме правото да поддържа личните си контакти, които дори биха могли да са полезни за германо-руските отношения. Но на новия си пост той ще получава заплата от един авторитарен режим. И в случая важи същото, което знае дори най-дребният държавен чиновник: стой надалеч от всичко съмнително!

Райнхард Мюлер, ФАЦ

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

5

Emil Kasamakov

03.10 2017 в 09:12

Victimized
01.10 2017 в 11:50
"Значи когато шефове на ЕК минават директно на служба при най-голямата частна банка, прогнилите медии дори не си правят труда да го отбележат..."

Не само го отбелязаха, но и се вдигна голям шум. Критиките към Барозу също бяха много сериозни и то на правителствено ниво.
https://www.google.bg/search?q=барозу+голдман+сакс+критики

10571

4

Hissarion

02.10 2017 в 09:52

Дали на заплата към корпоративната олигархия в ЕС или към клановата олигархия в Русия - все са пари.

25665

3

Victimized

01.10 2017 в 11:50

"José Manuel Durão Barroso (IPA: [ʒuˈzɛ mɐˈnu̯ɛl duˈɾɐ̃u̯ bɐˈʁozu">; born 23 March 1956) is a Portuguese politician who is the current non-executive chairman at Goldman Sachs International.[1"> Previously he was the 11th President of the European Commission (2004–14)"

Значи когато шефове на ЕК минават директно на служба при най-голямата частна банка, прогнилите медии дори не си правят труда да го отбележат, но когато някой постъпи на работа в руска фирма и всички откачат.
Да живее еврогейския съюз, да живеят двойните стандарти, и еВРОПА на задна скорост .....

23293

2

Стефан

01.10 2017 в 00:20

Защото не иска да е на заплата от авторитарния режим в Германия.