Везенков и Олимпиакос ще играят на финала на Евролигата

OFFNews 19 май 2023 в 21:30 1876 0

Александър Везенков

Снимка Фейсбук на Олимпиакос

Везенков има шанс да стане и отборен шампион на Европа

Звездата на националния отбор Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос ще играят за титлата в Евролигата по баскетбол за мъже.

Гръцкият гранд се класира за финала след успех над френския Монако със 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) в първия полуфинал от надпреварата в Каунас.

За трикратния шампион Олимпиакос това ще бъде девети финал в Евролигата и първи от 2017-а насам. През миналия сезон съставът завърши на четвърто място, но сега успя да стигне до мача за трофея, поразявайки противника след обрат и изключителна трета четвърт, в която отбеляза 27 срещу само 2 точки за Монако. В неделя (21 май) от 20:00 часа българско време Олимпиакос ще излезе срещу победителя от втория полуфинал между испанските Реал Мадрид и Барселона.

Александър Везенков, който преди ден получи наградата за Най-полезен баскетболист (МВП) в турнира, изигра силен мач и завърши като най-резултатен за успеха. Националът реализира 19 точки, 6 борби и 3 асистенции за 36 минути на терена и така за първи път българин ще играе за най-престижния европейски клубен трофей по баскетбол.

Двата състава стартираха напрегнато сблъсъка, Везенков вкара първата точка в мача, след като бе фаулиран, но Монако излезе напред с 4 точки при 8:4 след четири минути. Малко по-късно с точна стрелба от далечна дистанция Майк Джеймс направи резултата 15:8 за французите, но Везенков отговори също с тройка. Последваха нови два изстрела за три точки на Джеймс и Костас Папаниколау за 18:14, а първата четвърт завърши с преднина от 6 точки за Монако при 20:14.

Шампионът от редовния сезон Олимпиакос изравни за 22:22 след три минути игра от втория период и с помощта на Александър Везенков, но французите си върнаха водачеството и поддържаха аванс от 4-5 точки. Гръцкият отбор продължи да пропуска, а минута преди почивката Ели Окобо направи резултата 38:28 за Монако. Майк Джеймс вкара на три пъти от наказателната линия за аванс от 41:29 след 20 минути. Джеймс вече бе натрупал 13 точки, а Везенков бе най-резултатен за Олимпиакос към момента с 6 точки.

Олимпиакос започна много по-агресивно второто полувреме и със страхотна серия от 14:0, включително и тройка на Александър Везенков, за по-малко от четири минути, осъществи обрат до преднина от 43:41. Състезателите на Монако отбелязаха за първи път в третата част след близо шест минути. "Червено-белите", обаче, заиграха по-спокойно, а Везенков и Мустафа Фал се разписаха за преднина от 53:43 при оставаща по-малко от минута в тази четвърт, а Янулис Ларендзакис добави тройка за 13 точки разлика – 56:43 преди заключителните 10 минути. Везенков изигра добра трета част и вече имаше на сметката си 15 точки, 4 борби и 3 асистенции.

Съставът на Олимпиакос запази преднината си в рамките на десетина точки и четири минути и половина преди финала на мача Фал отбеляза за 66:55. Гръцкият отбор поддържаше дистанцията и не изпусна водачеството в оставащите минути, за да триумфира в края.

Костас Папаниколау вкара 15 точки и 8 борби, а Мустафа Фал се включи с 12 точки, 4 борби и 4 асистенции за Олимпиакос.

За Монако Майк Джеймс и Ели Окобо реализираха по 17 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови