Риболовците ни се качиха на световния връх

OFFNews 15 май 2023 в 19:30 2185 0

Рибари

Снимка БФ по спортен риболов

България е световен първенец

Националният отбор на България триумфира като световен шампион по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Рибарският мондиал се проведе на река Въча близо до родопския град Девин с участието на 17 държави. След българските риболовци, на подиума се качиха чехите и италианците. Освен златните медали в отборното класиране, Тодор Костадинов стана световен шампион в индивидуалното класиране. На второ място завърши друг българин – Люси Дремалов, трети стана италианецът Давиде Недроти.

За двата състезателни дни българските състезатели уловиха общо 368 пъстърви, най-много от всички отбори. Георги Гетов, Тодор Костадинов, Люси Дремалов и Стефан Йорданов се оказаха отлично подготвени в риболова на балканска пъстърва с блесна, воблер и силикон. С две секторни победи още в първия манш в събота и уловени 146 риби, българите оглавиха класирането. Във втория състезателен ден съставите на Чехия и Италия се опитаха да атакуват титлата, но домакините отново показаха най-майсторския улов и отнесоха конкуренцията със смайваща разлика в точките. Тодор Костадинов грабна световната титла по изключително драматичен начин, с две уловени пъстърви в последната минута на състезанието.

За световното първенство Въча беше зарибена с един тон пъстърва. Реката беше разделена на четири сектора, като във всеки от тях ловеше по един състезател от всяка от участващите нации. Стотиците зрители станаха свидетели на вероятно най-атрактивното състезание по спортен риболов, провеждано някога у нас. Риболовът беше изключително динамичен, с много движение на състезателите по брега на Въча. Пъстървите бяха много борбени, при изваждането им скачаха над водата и нерядко успяваха да се откачат от куките, които по регламент са без контри. Всеки от риболовците беше длъжен да пусне обратно уловената риба във водата. Президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли благодари на Българската федерация по риболовни спортове и община Девин за отличната организация на световното първенство.

"Бил съм на шест световни първенства във вашия град, и винаги са се получавали много силни състезания. Сега бяха уловени над 3500 пъстърви, което е внушителен резултат", заяви Матеоли на церемонията по награждаването, която се проведе в центъра на Девин.

Президентът на БФРС Георги Михайлов от своя страна каза: "Изключително сме щастливи от огромния успех. Всички мечтаехме за тази шампионска титла, но не вярвахме, че може да бъде извоювана по толкова категоричен начин".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови